BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így ne jetskizzünk Marokkóban, ha nem akarjuk, hogy lelőjenek, mint most két embert

A két ország között 1994 óta zárva a határ, a turistákra egyből tüzet nyitottak a hatóságok.

Két jetskiző férfit lőtt agyon az algériai parti őrség, miután a Marokkóból induló négyfős csoport eltévedt, és algériai vizekre ért. Harmadik társukat letartóztatták a hatóságok, egyedül egyikük testvére ért vissza Marokkóba az incidens után.

A parti őrség két áldozata, Bilal Kissi és Abdelali Merchouer egyaránt francia-marokkói kettős állampolgár volt, ahogy a letartóztatott Smail Snabe is – számolt be a történtekről a The Guardian.

Maroc/Mohammed VI
Moroccan King Mohammed VI makes his first public appearance since the end of the 40-day mourning period for his father, the late Hassan II, on a jet ski plying the inlet of Oued Bour-Regreg between the twin cities of Rabat and Sale, 05 September 1999. (Photo by ABDELHAK SENNA / AFP)
Fotó: Abdelhak Senna

Mohamed Kissi, Bilal Kissi testvére volt az egyetlen, aki sértetlenül visszatért, és egy marokkói portálnak elmondta, hogy akkor eszméltek rá, hogy Algéria vizein járnak, amikor egy ottani dingi közeledett feléjük. A hajóról elmondása szerint tüzet nyitottak rájuk, ráadásul menekülni se tudtak, hiszen eltévedtek, és az üzemanyaguk is elfogyott. Testvérét – akinek két lánya maradt árván – öt golyó találta el.

Az incidens hátterében a fagyos algériai–marokkói viszony áll, amelyen a vitatott Nyugat-Szahara kérdése is tovább ront. A két ország között a határ is zárva van közel húsz éve, 1994 óta, és Algír 2021-ben megszakította kapcsolatait Rabattal, ellenséges lépésekkel vádolva szomszédját, ez azonban Marokkó szerint teljes mértékben alaptalan.

Elkapkodták a marokkói mezeket és zászlókat, pánarab buli készül

Frenetikus érdeklődés előzi meg a katari vb meglepetéscsapata, Marokkó és volt gyarmattartója, Franciaország közötti esti elődöntőt. A marokkói mezeket és zászlót felvásárolták, nyugat-európai városokban feltöltötték a tűzijátékboltokat, hatalmas a rendőri készültség. Izraelben aggódnak. Még Algériában is a marokkóiaknak szurkolnak, pedig a két ország kutya-macska viszonyban áll egymással.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.