BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pattanásig feszülnek az idegszálak a lengyel–fehérorosz határon

Az orosz vezetésű erők hadgyakorlatot tartanak Fehéroroszországban hetekkel azután, hogy Putyin elnök figyelmeztette Varsót: minden Minszk elleni agressziót saját országa elleni támadásként értelmez.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ), amely hat volt szovjet állam szövetsége, péntektől egészen szeptember 6-ig tartja a hadgyakorlatot a Lengyelországgal határos Breszt és Grodnói régióban, mintegy 2500 katona részvételével – jelentette a fehérorosz állami Belta hírszolgálat.

Fotó: Vyacheslav Oseledko / AFP

A manőverek egyik fő célja a drónok használatának gyakorlása és a légvédelmi képességek tesztelése

– mondta Anatolij Szidorov tábornok, a KBSZSZ vegyes vezérkarának vezetője. A fehéroroszországi gyakorlatok segítenek abban, hogy Moszkva vezetésével a régiós országok elítéljék az ukrajnai háborút, amely a második világháború óta a legnagyobb konfliktus Európában. Ugyanakkor sok szomszédos ország – amelyek egyébként Moszkvához közel állnak – elhatárolódott a harcoktól. 

Örményország például nem vesz részt az e havi gyakorlatokon, miután korábban feldühítette, hogy Oroszország nem támogatta az Azerbajdzsánnal és a Hegyi-Karabah térséggel kapcsolatos konfliktusában.

Lengyel tisztviselők a „hibrid háború új szakaszára” figyelmeztettek a Wagner jelenléte miatt. 

Varsó már korábban közölte, hogy növeli katonai jelenlétét a fehérorosz határ közelében, valamint új védelmi rendszert épít ott.

Putyin márciusban bejelentette, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket helyez el Fehéroroszországban, és három hónappal később meg is kezdte a fegyverek szállítását. Fehéroroszország azt is megengedte Oroszországnak, hogy a területét felhasználja az Ukrajna elleni 2022. februári inváziója egy részének megrendezésére.

Ugyanakkor az előzetes tervekkel ellentétben Oroszország lemondhatott egy újabb nagy hadgyakorlatot Fehéroroszországban, ami arra utal, hogy a háború következtében a Kremlnek túl kevés csapata és felszerelése áll rendelkezésre. 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.