BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin hamarosan ismét találkozik a kínai elnökkel

A Fehér Ház aggódik Moszkva és Peking barátsága miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken bejelentette, hogy hamarosan ismét találkozik kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel. „Nemsokára lesz néhány esemény és egy találkozóm a kínai elnökkel” – közölte egy orosz diákokkal tartott sajtótájékoztatón, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Fotó: Pavel Birkin /AFP

„Hszi a barátjának hív, és én is örömmel nevezem őt a barátomnak, mert ő egy olyan ember, aki nagyon sokat tesz az orosz–kínai kapcsolatok és együttműködés fejlesztéséért különböző területeken” – idézte Putyin szavait a CNBC.

A portál emlékeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta az Egyesült Államok és szövetségesei egy sor szankciót vezettek be Moszkva ellen, Oroszország így a világ leginkább büntetett állama lett Irán és Észak-Korea mellett. A Fehér Ház már korábban mélységes aggodalmát fejezte ki, amiért Kína kiáll Oroszország mellett, és segít Moszkvának.

A két vezető legutóbb márciusban találkozott a Kremlben, egy hónappal később pedig Hszi a háború kezdete óta először beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Peking februárban egy béketervet is felvázolt, amelyről egy hónappal később egyeztetett a kínai és az ukrán külügyminiszter, de előrelépés azóta sem történt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.