BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 609. napja – Oroszország új típusú drónokat vet be Ukrajnában

Iran-Unmanned Aerial Vehicle
Összefoglaló:

Az orosz hadsereg elkezdte lecserélni az elmúlt nagyjából egy évben használt Shahed öngyilkos drónokat. Ugyan még mindig mérnek csapásokat az ukrán infrastruktúrára az iráni fegyverekkel, az Institute for the Study of War jelentése szerint egyre több Italmas drón is megjelenik Ukrajna fölött.

Iran-Unmanned Aerial Vehicle
Egy iráni bemutatóteremben kiállított Shahed öngyilkos drónok.
Fotó: NurPhoto via AFP

Az Italmas drónokat az oroszországi ZALA Aero Group fejlesztette ki. A fegyvert először 2023 szeptemberében mutatták be és októberben már a frontra is került. Az új drónok az elmúlt napokban Kijev megyében tűntek föl több alkalommal.

Az Italmas a jelentések szerint sokkal hatékonyabb fegyver, mint az eddig használt orosz drón, a Lancet. A fegyver akár 200 kilométeres távolságot is képes megtenni és a korábbinál nagyobb robbanófejjel szerelhető fel. Ezekre mind úgy képes az eszköz, hogy a Shahed, vagy a Lancet drónoknál kisebb a súlya. Az ISW jelentésében az áll, hogy az Italmas benzinmotorral van felszerelve, az üzemanyagtartálya a szárnyszerkezetbe van felszerelve – írta meg a Kyiv Independent.

Az új fegyvert állítólag nehezebb észlelni a radaron, ráadásul az előállítása olcsóbb, mint az Lanceté.

Orosz források azt állították, hogy a jövőben az Italmas drónokat az iráni Shahed drónokkal párhuzamosan fogják használni.

Arról már korábban is lehetett hallani, hogy Moszkva új drónok kifejlesztésén dolgozik, hogy hatékonyabban csaphasson le az ukrán infrastruktúrára. Arra azonban senki nem számított, hogy az új fegyverek ilyen gyorsan megjelenhetnek Ukrajna felett. 

A drónháború Ukrajnában a következő hónapokban ismét nagyobb szerepet kaphat. Ahogy a téli idő hátráltatni kezdi a földi egységek mozgását a harcban álló felek egyre többször nyúlhatnak majd a drónokhoz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.