BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Határozottan elutasítja Brüsszel migrációs diktátumát Lengyelország

A lengyel kormányfő szerint a lengyelek biztonságát veszélyeztetik a bevándorlók.

Határozottan elutasítja a menekültek elosztását Lengyelország az uniós tagállamok között a Brüsszelből és Berlinből érkező diktátum alapján – ismételte meg álláspontját Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális tanácskozásán Granadában pénteken.

A választásra készülő kormányfő meg is találta a tervezet hátterében a legnagyobb lengyel ellenzéki erő élén álló volt miniszterelnököt, Donald Tuskot.

Mateusz Morawiecki Press Conference
Fotó: AFP

„Brüsszel Tusk pártjának támogatásával megkezdte megvalósítani ezt a tervet, vagyis befogadni az illegális bevándorlókat, illetve azokra az országokra, amelyek nem akarnak illegális bevándorlókat befogadni, drákói intézkedéseket vetnek ki” – kampányolt Morawiecki, aki elmondta azt is, hogy több uniós miniszterelnökkel egyeztetett, akik egyetértenek a paktumról alkotott lengyel állásponttal, de félnek ettől a diktátumtól.

Mi bizonyítottuk, hogy nem félünk

– szögezte le, míg a vétó indokaként a biztonsági aggályokat hozta fel, amire Franciaország, Hollandia és Svédország a példa. Az utóbbi országban még a hadsereget is be kellett vetni a bandák ellen. „Békét, biztonságot és kiszámíthatóságot akarunk” – hangsúlyozta Morawiecki, hozzátéve, hogy megvédik a lengyelek biztonsághoz való jogát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.