BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karácsony Gergely a választások előtt belengette, hogy újra lesz karácsonyi díszkivilágítás Budapesten

Tavaly még nem volt pénz az adventi időszakban megszokott közterületi fények kihelyezésére. A költségvetésben azonban ezzel csupán néhány tízmilliót lehetet megspórolni.

Lesz idén karácsonyi díszkivilágítás Budapesten

– jelentette be Karácsony Gergely két helyszínen is. A főpolgármester először a Lumina Parkban, aztán Gulyás Márton vendégeként beszélt a Partizán műsorában – olvasható az Énbudapestem.hu oldalon.

20230606 BudapestElkészült a Corvin Palace homlokzata Felújított homlokzatot leleplező ünnepség Eredeti állapotában látható újra az egykori Corvin Áruház 1967-ben alumíniumburkolattal eltakart homlokzata. A 20 ezer négyzetméteres műemlék épületben az üzletek augusztus végén nyitnak meg.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: Karácsony Gergely főpolgármester 20230606 Budapest
Elkészült a Corvin Palace homlokzata 
Felújított homlokzatot leleplező ünnepség 
Eredeti állapotában látható újra az egykori Corvin Áruház 1967-ben alumíniumburkolattal eltakart homlokzata. A 20 ezer négyzetméteres műemlék épületben az üzletek augusztus végén nyitnak meg.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 
A képen: Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Hozzátette: azért lehet a tavalyival ellentétben díszkivilágítás idén az ünnepek alatt, mert az áram ára a mostanihoz képest tavaly ötször ekkora volt. Arról is beszélt, hogy nem fogják a fákat villanyoszlopnak használni a kivilágítás felszerelésekor.

A Világgazdaság korábban megírta, hogy a fővárosi közgyűlés még tavaly október végén szavazta meg Tüttő Kata előterjesztését a közterületi karácsonyi díszítő világítás lefújásáról, ami szerinte a jelenlegi gazdasági helyzetre reflektál. A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes azzal érvelt, hogy a díszkivilágítás önként vállalt feladat. Lapunk azt is megírta, hogy 

összességében bruttó 28,384 millió forintot spóroltak meg

azzal, hogy a fővárosi közterületeken nem voltak karácsony fények. A kerületekre nem vonatkozott a tilalom, tehát a budapestiek azzal találkozhattak az utcákon, hogy a néhol van díszítés, néhol pedig nincs. Sőt, évtizedes hagyomány szakadt meg azzal, hogy tavaly a fővárosban nem közlekedtek fényvillamosok. Még 2008-ban gördült ki először a remízből a BKV fényvillamosa. Azóta minden karácsonyi időszakban a társaság feldíszítette a járműveit, idővel fénytrolik és fényfogas is közlekedett. A Világgazdaság érdeklődésére a BKV nem akarta elárulni, mekkora megtakarítást realizált korábban a fényvillamosok leállításával. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.