BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglőtték és elfogták a brüsszeli terrortámadás elkövetőjét

A rendőrség házkutatást tartott a férfi lakhelyén, de nem ott, hanem egy kávézóban találtak rá.

Kedden korán reggel meglőtték és elfogták a hétfői brüsszeli terrortámadás elkövetőjét egy schaerbeeki kávézóban – közölte kedd reggel a belga ügyészség, hozzátéve, hogy a rendőrök lefoglalták a hétfői támadásban használt fegyvert, és az elkövető életben van.

A támadó egy 45 éves tunéziai férfi, aki illegálisan tartózkodik az országban.

 

A police officer stands guard as supporters leave the King Baudouin Stadium following the Euro 2024 qualifying football match between Belgium and Sweden in Brussels on October 16, 2023, after two Swedes were shot dead in an attack in Brussels. Belgium's Euro 2024 qualifier against Sweden was abandoned at half-time and fans were kept in the stadium for security reasons after two Swedes were shot dead in an attack in Brussels on October 16, 2023. (Photo by HATIM KAGHAT / Belga / AFP) / Belgium OUT
Fotó: Hatim Kaghat / AFP

Annelies Verlinden belga belügyminiszter elmondta, hogy a rendőrség egy különleges egysége hétfő éjjel akciót hajtott végre a feltételezett tettes schaerbeeki lakhelyénél, de nem találták otthon. A brüsszeli terrorkészültséget a legmagasabb 4-es szintre emelték, és növelték a rendőri jelenlétet is az utcákon, miközben az ország többi részében hármas szintű készültséget rendeltek el – írja a De Standaard.

A férfi 2019-ben menedékjogért folyamodott, ám azt elutasították 2020-ban, amikor is eltűnt a hatóságok szeme elől. 

Bár 2016-ban egy külföldi rendőrség szerint radikalizálódott, a hivatalos terrorizmussal gyanúsítottak listáján nem szerepelt. Tunéziában a törvénnyel is összeütközésbe került, és ott el is ítélték.

A terrorista egy online feltöltött videóban azt állította, hogy az Iszlám Állam (ISIS) nevében követte el a támadást a hitetlenek ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.