BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: aki a migrációt támogatja, az a terrorizmust is támogatja

A magyar miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcsra érkezve fejtette ki véleményét.

Magyarország ellenzi a terrorizmust, ezért nem támogatja a migrációt sem, aki ugyanis a migrációt támogatja, az a terrorizmust is támogatja – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban addresses the press as he arrives for a EU leaders Summit at The European Council Building in Brussels on October 26, 2023. EU leaders will debate starting October 26, 2023, in a two day summit in Brussels, for a call for humanitarian "pauses" in Israel's war with Hamas, as the bloc grapples with another conflict on its fringes alongside Russia's invasion of Ukraine. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: AFP

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve reményét fejezte ki, hogy Brüsszelben is belátják: nyilvánvaló összefüggés van a terrorcselekmények és migráció között.

„Szeretnénk biztosítani a békét, ezért minden kommunikációs vonalat nyitva tartunk az oroszok előtt, különben nem lesz esély a békére. Ez egy stratégia, ezért büszkék vagyunk rá, hogy ezt megtesszük. Mi vagyunk az egyetlenek, akik a béke nevében és mellett beszélünk, ami Európában mindenki érdeke lenne” – tette hozzá az Ukrajnában dúló háborúról szólva a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy a legutóbbi lengyel választások utáni változások miatt elszigeteltnek érzi-e magát az Európai Tanácsban azt mondta: „Európa szelleme velem van. A nemzeti szuverenitás az Európai Unió lényege.”

A brüsszeli csúcstalálkozón a migráció mellett szóba kerülnek majd az izraeli és az ukrajnai háború kérdései és az európai hadiipar fejlesztésének lehetőségei is.

Az uniós költségvetés módosításáról szólva Orbán elmondta, hogy azt a bizottság dolgozta ki, és több pénzt akar kérni a migrációra és Ukrajnának. A kormányfő szerint Magyarország egyik esetben sem támogatja a bizottság javaslatát, de Ukrajna esetében jelezte, hogy meggyőzhető. Beszélt arról is, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát a Hamásszal szemben, és hogy humanitárius alapon hajlandók vagyunk segíteni, de elmondta azt is, hogy a térség stabilitása európai érdek, hiszen a felfordulás migrációs hullámot idézhet elő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.