BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin készen áll nagy szerepet vállalni az izraeli konfliktus rendezésében

Putyin arról biztosította az izraeli államfőt, hogy Oroszország továbbra is készen áll előremozdítani a konfliktus rendezését.

A Kreml sajtószolgálatának közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel a palesztin–izraeli konfliktus kiéleződéséről.

Vlagyimir Putyin
Fotó: Mihail Klimentijev / Szputnyik / AFP

A moszkvai tájékoztatás szerint a megbeszélés középpontjában a palesztin–izraeli konfliktus „hirtelen eszkalálódása miatt kialakult válsághelyzet állt”. 

Putyin őszinte részvétét fejezte ki az életüket vesztett izraeliek családtagjainak és hozzátartozóinak, egyúttal hangsúlyozta, hogy határozottan elutasít és elítél minden olyan akciót, amelynek áldozatai civilek, köztük nők és gyermekek.

Putyin közölte, hogy Oroszország továbbra is kész előmozdítani a konfliktus diplomáciai rendezését. Az orosz államfő Netanjahut megelőzően már tárgyalt az iráni, egyiptomi, palesztin és szíriai vezetőkkel, erről az izraeli miniszterelnököt is tájékoztatta. A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint 

Putyin és hivatali partnerei aggodalmukat fejezték ki a harci cselekmények eszkalálódása, valamint amiatt, hogy a konfliktus regionális háborúvá fajulhat.

A tárgyalópartnerek különös figyelmet fordítottak a Gázai övezetben kialakult humanitárius válságra, a tűz beszüntetésének és a humanitárius fegyvernyugvás sürgős szükségességére, hogy minden rászoruló sürgős segélyt kaphasson. 

Putyin elfogadhatatlannak nevezte a civilek elleni erőszakot.

Még a holokauszttúlélők sem éltek meg olyat, mint a Hamász támadása – mondta Izrael magyarországi nagykövete

Az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén szólalt fel Izrael magyarországi nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman. Megköszönte a magyar kormány támogatását, illetve azt kérte, hogy ne hagyják cserben Izraelt. Szerinte a holokauszttúlélők sem éltek meg olyan szörnyűséget, mint amit a Hamász tett.

A Kreml a konfliktus kiéleződésének okát a rendezési folyamat hosszas stagnálásában nevezte meg. Oroszország elvi álláspontja szerint újra kell indítani a folyamatot a probléma hosszú távú és igazságos megoldása, valamint a független Palesztina létrehozása érdekében. Moszkva kifejezte készségét arra, hogy megerősítse a koordinációt minden konstruktív partnerrel a harci cselekmények mielőbbi leállítása érdekében, ahogy ez az ENSZ Biztonsági Tanácsához benyújtott határozattervezetében is áll.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.