BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: az orosz–ukrán háborúnak nincs megoldása a csatatéren

Megérkezett Fehéroroszországba Szijjártó Péter külügyminiszter, ahol részt vesz az Eurázsiai biztonság: valóság és kilátások az átalakuló világban című magas szintű nemzetközi konferencián.

„Mi, magyarok a béke mellett állunk. Békét mielőbb” – jelentette ki Szijjártó külügyminiszter Minszkben a közösségi oldalakra kikerült idézetek szerint. 

Fotó: Szijjártó  Péter / Facebook

Az Eurázsiai biztonság: valóság és kilátások az átalakuló világban című konferencián hozzátette:

„Mi, magyar állampolgárok nem akarjuk, hogy több ember meghaljon... és további pusztulás következzen be... Nem értünk egyet azokkal, akik azt mondják, a béke körülményei és feltételei idővel maguktól kialakulnak. Úgy gondoljuk, hogy a béke feltételei csak rosszabbodni fognak, mert minden újabb nappal, amikor ez a háború folytatódik, egyre többen halnak meg, a pusztítás megsokszorozódik. Meggyőződésem, hogy a háború szomszédságunknak nincs megoldása a csatatéren.”

Szijjártó Péter szerint mindezért a megoldást a tárgyalóasztal mellett kellene keresni, a tárgyalási folyamatot kellene elindítani. A külügyminiszter két prioritást jelölt meg az „európai helyzet további romlásának elkerülése érdekében”: az ukrajnai háború befejezése és békekötés, illetve azt, hogy helyre kell állítani a civilizált párbeszédet a Nyugat és a Kelet között. Szijjártó Péter szerint a legfontosabb, hogy mielőbb le kell zárni a háború Ukrajnában, tűzszünetet kell kötni és béketárgyalásokat kell indítani.

Szavai szerint a biztonsági kihívások mellett az Európai Unió egy másik problémával is szembenéz, ez pedig a versenyképességének drámai romlása, amit bizonyít az is, hogy Kína nemrég átvette a második helyet a bruttó hazai termék (GDP) globális rangsorában. Az EU részedése a világ GDP-jéből 2010-ben még 22 százalék volt, ez mára 17 százalékra csökkent, miközben Kínáé 9 százalékról 18 százalékra nőtt.  Aláhúzta, hogy mindez nagy dilemma elé állítja a kontinenst napjainkban, Magyarország pedig érdekelt abban, hogy Európa ismét biztonságos és erős legyen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.