BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 6500 palesztin halt meg a Gázai övezetben

A Hamász szerint 1600 bejelentés érkezett eltűnt emberekről, köztük 900 gyerekről, akiket továbbra is keresnek a lerombolt házak és épületek romjai között.

Az izraeli légicsapásokban és támadásokban, keddről szerdára 756-an hunytak el a Gázai övezetben. Összességében a háború kezdete óta 6546 ember vesztette életét a területen, közülük 2704 gyerek és 1584 nő – közölte a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium. A sérültek száma 17 ezerre nőtt.

Fotó: AFP

A tárca hozzátette, hogy 1600 bejelentés érkezett eltűnt emberekről, köztük 900 gyerekről, akiket továbbra is keresnek a lerombolt házak és épületek romjai között. A hír kapcsán a New York Times megjegyzi, hogy az adatokat más forrásokból nem lehet megerősíteni. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) úgy tudja, hogy 2360 gyerek halt meg az övezetben. 

A minisztérium szerint a héten elhunyt palesztinok 65 százaléka a terület déli részén tartózkodott, amit korábban Izrael biztonságosnak mondott, ezért felszólította az északon élő lakosokat, hogy a várható szárazföldi hadművelet elől meneküljenek délre. A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak.

További mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Két amerikai túszt – egy anyát és tizenéves lányát – a múlt héten, két idős izraeli nőt pedig hétfőn engedett szabadon a fegyveres csoport. A túszok kiszabadítása Katar és Egyiptom közvetítésével jött létre.

Vagy létrejön a független palesztin állam, vagy kirobban egy új világháború – véli a török külügyminiszter

Egy független palesztin államot kell létrehozni az 1967-es határok alapján, Kelet-Jeruzsálem fővárossal és tartós békét fenntartani, különben kitör a harmadik világháború – mondta a török külügyminiszter Katarban. Hakan Fidan Dohában tartott sajtótájékoztatót, ahol azt is kijelentette, hogy Törökország nem fogja hagyni, hogy Izrael elűzze a palesztinokat Gázából. Ankara és Katar egyetértett abban, hogy kommunikációs csatornákat kell kialakítani a Hamász és Izrael között, hogy elkezdődhessenek a béketárgyalások.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.