BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 635. napja – Ádáz küzdelmet folytatnak a Dnyeper keleti partjára áttörő ukránok

A Ukrainian serviceman looks out from an underground shelter on the frontline near the town of Bakhmut, Donetsk region, on November 18, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Összefoglaló:

Tovább folytatódnak a harcok Ukrajna keleti és déli részein, azonban az elmúlt napok heves esőzései visszavetették a katonai aktivitást. Várhatóan az átmeneti időszak végéig, a tél beköszöntéig ez a tendencia folytatódni fog – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség.

A Ukrainian serviceman looks out from an underground shelter on the frontline near the town of Bakhmut, Donetsk region, on November 18, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Fotó: AFP

Az Institute for the Study of War (ISW) orosz katonai bloggerekre hivatkozó jelentése alapján az ukrán haderő továbbra is védi Avdijivkát az orosz támadóktól, egyesek szerint ez a város lehet az új Bahmut. Ennek ellenére a szakértők szerint még korai lenne bármelyik fél győzelméről beszélni. A katonai tudósítók azonban arról számoltak be, hogy a rossz idő és a nagy sár akadályozza a páncélozott járművek bevetését a Zaporizzsjai terület nyugati részén, emiatt az ukrán csapatok elsősorban gyalogos egységekkel támadják az orosz állásokat.

Az ISW jelentése kitért arra is, hogy

az ukrán hadsereg folytatja hadműveletét a Herszoni területen és a Dnyepernél.

Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott, hogy katonáik fenntartják állásaikat a folyó keleti partján, és a Dnyepertől két-három kilométerre keletre fekvő településeknél is voltak összecsapások.

Az orosz hadsereg jelentése szerint sikeresen visszavertek egy partraszállási kísérletet a Herszon várostól délre fekvő Velikij Potemkin-szigeten. Az egyik orosz katonai blogger arról írt, hogy az ukrán hadsereg módosított Baba Jaga drónokat vet be az oroszok TOS termobarikus tüzérségi rendszereinek megrongálására. Mivel több támadásuk is sikerrel jár, úgy tűnik, hogy az oroszok légvédelme sebezhető ebben a térségben.

Az ukránokat csak a „tüzes pokol” fogadta a Dnyeperen túl

Egy orosz tisztviselő elmondása szerint az ukránok bár átkeltek a Dnyeper keleti oldalára, de ott heves orosz ellenállásba ütköztek, és emiatt csak pincéről pincére rohannak éjszakánként.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.