BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntött a bolgár parlament: mehetnek a páncélozott járművek Ukrajnába

A bolgár parlament szerdán jóváhagyta a bolgár belügyminisztérium és az ukrán védelmi tárca között páncélozott járművek adományozásáról kötött megállapodást. Az adomány nem gyengíti Bulgária védelmi képességeit.

A szovjet korszakból származó bolgár páncélozott csapatszállító járművek (BTR) adományozását a kormányzó jobboldali többség 152 képviselője támogatta az ellenzéki pártok 57 képviselőjével szemben. 

Korábban a franciák is adtak harci járműveket az ukrán seregnek.
Fotó: AFP

A bolgár belügyminisztérium által nem használt, a múlt század hatvanas–hetvenes éveiben gyártott, mintegy száz páncélozott szállítójárművet a fegyverekkel és pótalkatrészekkel együtt adják át Ukrajnának. Az ügy további részleteit titkosították.

Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően.

Európai Unió: tavaszra meglesz az ígért egymillió lőszer Ukrajnának

Az EU szerint megvan a kapacitás az ígért lőszermennyiség előállításához, a beszerzésre vonatkozó tagállami szerződések viszont még nincsenek meg, ugyanis az uniós országok többsége ezt nem teljesítette.

A szállítójárművek többsége használaton kívül volt rossz műszaki állapota miatt, raktárakban tárolták őket, és a kormány szerint az ellenzék vádjaival ellentétben az adomány nem gyengíti Bulgária védelmi képességeit. A bolgár parlament szeptemberben már jóváhagyott egy használaton kívüli SZ-300 rakétavédelmi rendszerekből álló adományt.

Németektől kapott lőszereket vizsgál egy ukrán katona. Fotó: AFP

A 2004 óta NATO-tag, jelentős hadiiparral rendelkező Bulgária nagy mennyiségben szállít szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia többnyire harmadik országok finanszírozásával 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.