BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymást érik a bombariadók Belgiumban, több tucat iskolát be kellett zárni

Jobb félni, mint megijedni – vélik a belgiumi hatóságok, így 27 iskolát zártak be bombariadók miatt. Az elmúlt hetekben megszaporodtak az országban a bombafenyegetések. A rendőrség jelezte, hogy akár többéves szabadságvesztés és súlyos pénzbüntetés is járhat az ilyen álhírekért.

A brüsszeli és a brabanti régió 27 iskolája zárva maradt hétfőn vasárnap késő este bejelentett bombariadó miatt – közölte honlapján Vallónia és Brüsszel régió iskolai hatósága (WBE).

20151120 - ANTWERP, BELGIUM: Illustration picture shows a police van at the Don Bosco school in Hoboken, Antwerp, Friday 20 November 2015. Three Antwerp schools were evacuated this morning following a bomb alert. One of the schools was the Don Bosco school.
BELGA PHOTO LUC CLAESSEN (Photo by LUC CLAESSEN / BELGA MAG / Belga via AFP)
Fotó: AFP

A hatóság az „elővigyázatosság elvének szigorú betartására” hivatkozva döntött így. A WBE kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, számos helyszínt már ellenőriztek, és jelenleg is folyamatban van az ellenőrzésük. 

A helyzetet a mai nap folyamán újraértékelik 

– áll a testület közleményében. A WBE sajnálatát fejezte ki, hogy „az elmúlt hetekben megszaporodtak az ilyen típusú riasztások, és hogy ez mindenkinek, különösen a családoknak nehézségeket okoz”.

A hónap elején több iskolát kellett kiüríteni Brüsszelben és környéken, miután a rendőrséghez bombafenyegetésről érkezett bejelentés. A brüsszeli ügyészség akkor hangsúlyozta, hogy nagyon komolyan veszi ezeket az incidenseket.

A hamis riasztásokért súlyos büntetés jár, amely három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel és 400 eurótól 2400 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható

– közölték.

Zavargások törtek ki Dublinban a késes támadás után, több száz rendőrt kellett kivezényelni – videó

Három gyereket és két felnőttet sebesített meg egy férfi Dublinban. A tettest elfogták, de brutális összecsapások törtek ki az ír fővárosban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.