BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz Dávid-csillagot festettek fel a francia házakra, a metrón azt skandálták, hogy „Nácik vagyunk, büszkék vagyunk!, Éljen Palesztina!”

Egy hónap alatt több mint ezer antiszemita cselekményt követtek el Franciaországban. Az országban él Európában a legnagyobb zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában.

Franciaországban 1040-re emelkedett az antiszemita cselekmények száma, és 486 embert előállítottak október 7-e, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadása óta – közölte a vasárnap a francia kormány. 

Az antiszemita cselekmények száma robbanásszerűen megnőtt

–  jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter a France 2 közszolgálati televízió híradójában. A 486 letartóztatott személy közül 102 külföldi – tette hozzá. Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok. 

FRANCE. PARIS (75) (14TH DISTRICT) AT THE END OF OCTOBER 2023, STARS OF DAVID WERE PAINTED (BY STENCIL) ON PARISIAN RESIDENTIAL BUILDINGS. HERE IN THE 14TH ARRONDISSEMENT, DAREAU STREETFRANCE. PARIS (75) (14TH DISTRICT) AT THE END OF OCTOBER 2023, STARS OF DAVID WERE PAINTED (BY STENCIL) ON PARISIAN RESIDENTIAL BUILDINGS. HERE IN THE 14TH ARRONDISSEMENT, DAREAU STREET (Photo by J-F ROLLINGER / ONLY FRANCE / Only France via AFP)
Fotó: AFP

Laurent Nunez párizsi prefektus vasárnap jelezte, hogy 

a fővárosi régióban október 7. óta 257 antiszemita cselekmény történt, és 90 ember letartóztattak. A prefektus szerint nincs tipikus profilja az elkövetőknek, vannak köztük fiatal gyerekek, akik nagyon súlyos dolgokat állítanak, 

de „olyanok is, akik inkább a palesztin ügy védelmét képviselik, és elszaladt velük a ló”.   

A múlt héten a párizsi házak falára festett Dávid-csillagokat illetően a rendőrség vezetője úgy vélte, hogy a többi antiszemita cselekményhez képest atipikus esetről, egy összehangolt akcióról van szó, amelyet úgy tűnik, hogy egy elkövetői csoport hajtott végre. Elmondása szerint 

mintegy 250 Dávid-csillagot festettek különböző házakra, időnként olyanokra, ahol zsidó közösségek élnek, néha pedig nem. 

Október 27-én az ügyben letartóztattak egy moldovai házaspárt, miután tetten érték őket, amint kék Dávid-csillagot festettek egy ház falára a párizsi 10. kerületben. A házaspár azt állította, hogy egy Oroszországban élő ember megbízásából követték el a bűncselekményt értesült az AFP hírügynökség rendőrségi forrásokból. 

Félnek a Németországban tanuló zsidó diákok, újra megjelent az antiszemitizmus

Az antiszemitizmus új keletű terjedése, az izraeliek, illetve zsidók elleni erőszakos támadások megsokszorozódása miatt Izrael eltanácsolja állampolgárait a külföldi utazásoktól.

Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője valamennyi politikai erőt felszólított arra, hogy csatlakozzanak egy antiszemitizmus elleni nagygyűléshez. „Felszólítom az összes politikai erőt, hogy jelentsék ki, Franciaországban a legkisebb antiszemita cselekmény vagy a legenyhébb antiszemita kijelentés is elfogadhatatlan, és hogy a francia zsidók nem tehetők felelőssé a világ más részein élő zsidók által elkövetett cselekményekért” –  mondta vasárnap az ellenzéki politikus a Radio J nevű zsidó közösségi rádiónak nyilatkozva.  

Korábban egy feltöltött videó szerint a párizsi metrón vonalán az utazók közül többen zsidók ellen uszítottak, majd azt kiabálták, hogy 

nácik vagyunk, büszkék vagyunk! Éljen Palesztina!

Egy szemtanú szerint a csoporthoz mintegy húsz középiskolás korú fiatal tartozott.

Az ügyészség közölte, hogy a terrorizmus dicsőítése, etnikai csoporthoz, nemzethez, fajhoz vagy valláshoz való – valós vagy vélt – tartozás vagy nem tartozás miatti nyilvános sértés, valamint gyűlöletre, erőszakra vagy faji megkülönböztetésre való nyilvános uszítás vádjával vizsgálódik.

Az antiszemitizmus elleni nagygyűlést a párizsi République (Köztársaság) téren a következő napokban kívánják megtartani a szocialisták. Párizsban szombaton a rendőrség szerint 19 ezren vonultak fel tűzszünetet követelve a közel-keleti konfliktusban, egyes transzparenseken „Állítsátok meg az erőszak körforgását” felirat volt olvasható. Ez volt az első nagyobb – hatósági engedéllyel tartott –  megmozdulás Párizsban a Hamász október 7-i támadása óta, a megmozdulást a CGT radikális szakszervezet szervezte. Vasárnap a második legnagyobb francia városban, a déli Marseille-ben követeltek ezrek tűzszünetet Gázában. 

Franciaországban él Európában a legnagyobb – 500-600 ezresre becsült –  zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk 5 és 6 millió közötti. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.