BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jemeni drónokat semmisített meg az amerikai haditengerészet

Indiai és norvég olajszállítókat támadtak meg a Vörös-tengeren.

Az amerikai parancsnokság közölte, hogy szombaton két, a térségen áthaladó hajó vészjelzéseire is válaszoltak. Az indiai, illetve norvég zászló alatt közlekedő olajszállító tartályhajók dróntámadást jelentettek.

Models of UAVs used by Yemeni Houthi group against Israel exhibited in Sanaa
Ilyen drónokat használnak a húszik. Fotó: Anadolu via AFP

A térségben néhány napja kezdődött az Egyesült Államok vezetésével zajló, a Vörös-tenger hajózási szabadságát biztosítani kívánó nemzetközi misszió, az őrjáratokban több tucat ország vesz részt.
A nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló húszik több támadást indítottak a térségben Izrael felé haladó hajók ellen. A lázadók a műveleteket a palesztinokkal való szolidaritással indokolják, és leszögezték: minden, a zsidó állam felé haladó hajót célpontnak tekintenek mindaddig, amíg az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet élelmiszerhez és orvosi felszereléshez nem jut.
Mindeközben az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szombaton azt közölte, hogy iráni dróntámadás ért egy libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonban lévő olajszállító hajót az Indiai-óceánon, 200 tengeri mérföldre India partjaitól.
A tárca közleményben kiemelte, hogy 2021 óta ez volt a hetedik kereskedelmi hajó ellen elkövetett iráni támadás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.