BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntött az alkotmánybíróság: Meg kell ismételni a 2021-es választást Berlinben

Már 2021-ben is egyértelmű volt, hogy túl sok probléma merült fel Berlinben a választáson. A Bundestag már korábban is érvénytelenítette a választás eredményét több száz választókörben, de az alkotmánybíróság most el is rendelte az érintett városrészekben a szavazás megismétlését.

A karlsruhei Szövetségi Alkotmánybíróság kedden úgy döntött, hogy meg kell ismételni a 2021-es Bundestag-választást Berlin 455 választókörében és a kapcsolódó levélszavazókörökben – ezt az alkotmánybíróság tanácsvezető bírója, Doris König jelentette be.

Lady,Justice,Against,Germany,Flag.
Fotó: Burdun Ilija / Shutterstock

A német fővárosnak 2256 választóköre van, ez kiegészül 1507 kapcsolódó szavazókörrel. A szavazókörök összevonva szavazókerületeket alkotnak.

Korábban a Bundestag arról döntött, hogy több szavazókörben is meg kell ismételni a választást, az alkotmánybíróság pedig ezt egészítette ki további 31 szavazókörrel – írta meg a Bild.

A 2021-es hibás szavazás a következő választókerületeket érinti:

  • Mitte
  • Pankow
  • Steglitz-Zehlendorf
  • Charlottenburg
  • Tempelhof-Schöneberg
  • Neukölln
  • Treptow-Köpenick
  • Marzahn-Hellersdorf

Ezek közül nem mindenhol lesz szükség új szavazást tartani. Például a Mittében található szavazókörben az eredmény változása nem hatna olyan mértékben a választókerület eredményére, hogy az új szavazás indokolt legyen.

A kaotikus választás

2021. szeptember 26-án a berlini választás meglehetősen kaotikus volt. Az embereknek órákat kellett sorban állniuk, hogy leadhassák a voksaikat, sok szavazókörben pedig hibásak voltak a szavazólapok. Voltak olyan helyek, ahol az épületet ideiglenesen be kellett zárni napközben, máshol pedig úgy megcsúsztak, hogy még 18 óra után is nyitva kellett tartani, pedig a választás addigra véget ért.

A Bundestaghoz 1713 kifogás érkezett be a választási körülmények miatt, ami nyolcszorosa a korábbi voksolásokon tapasztaltnak.

Előrehozott választást követel a német ellenzék

A berlini kormány próbál megbirkózni a költségvetési válsággal, a konzervatívok kihasználnák az alkalmat.

 

Túl sok volt a panasz, elhúzódott a vizsgálat

A német alkotmánybíróság tagja, Peter Müller elmondta, hogy azért csak most jutottak döntésre, mivel olyan sok volt a panasz a 2021 szeptemberében tartott választásokkal kapcsolatban, hogy ennél gyorsabban nem tudták feldolgozni őket.

Az alkotmánybíróság végül arra jutott, hogy 2021. szeptember 26-án olyan nagy mértékű, rendszerszintű szabálytalanság történt a választáson, hogy a voksolást meg kell ismételni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.