BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy uniós tagállam sürget „hosszú” tűzszünetet Izrael és a Hamász között

Tovább nőtt a palesztin áldozatok száma.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint 18 205 palesztin vesztette életét az izraeli légitámadásokban, és 49 645 ember megsebesült. A tárca korábbi jelentései szerint az áldozatok mintegy 70 százaléka nő és gyerek – emlékeztetett a BBC, de az utóbbi napokban erről nem közölt részleteket.

A picture taken in southern Israel near the border with the Gaza Strip on December 11, 2023, shows Israeli army soldiers keeping position on a hill overlooking northern Gaza, amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Egyre intenzívebbek a harcok Gázában. Fotó: Menahem Kahana / AFP

Az Unicef egy héttel ezelőtt arról számolt be, hogy 5350 gyerek vesztette életét, és az elesett izraeli katonák száma is meghaladja már a százat.

Az Európai Unió négy tagállama – Spanyolország, Málta, Belgium és Írország – „hosszú” tűzszünetet követelt – jelentette be Leo Varadkar ír kormányfő. „Nagyon határozottan az a véleményünk, hogy hosszan tartó tűzszünetre van szükség, mert az ártatlan palesztin emberek szenvedésének hossza Gázában szerintem elviselhetetlen. Az ENSZ szerint lassan elérkezünk arra a pontra, ahol éhezésnek, betegségek terjedésének lehetünk tanúi az élelmiszer- és vízhiány miatt, és ez véleményem szerint aránytalan válaszlépés, és végső soron további emberek radikalizálódásához és további bajokhoz vezethet” – idézte a szavait a Sky News internetes kiadása.

A BBC tudósítása szerint egyre intenzívebbé válnak a harcok a Gázai övezetben, így 

mind több ember kényszerül délre, Rafah közelébe, amelyet az izraeli hadsereg a biztonságos övezetek egyikének jelölt ki.

A menekültek nagy száma miatt azonban nem tudnak mindenkinek szállást biztosítani a városban, kevés az élelem és a víz, mivel csak korlátozott mennyiségű segélyszállítmányt engednek át Egyiptomból.

Philippe Lazzarini, a palesztin menekültekkel foglalkozó ENSZ-ügynökség vezetője aggodalmának adott hangot, hogy a helyzet a palesztinok tömeges elvándorlásához vezethet Egyiptomba, utalva az izraeli evakuálási parancsra, amelynek értelmében a hadsereg arra ösztönzi a lakosokat, hogy költözzenek közelebb az egyiptomi határhoz.

A picture taken from southern Israel near the border with the Gaza Strip on December 10, 2023, shows a flare fired by Israeli troops falling on Khan Yunis in the southern Gaza Strip, amid ongoing battles with the Palestinian Hamas militant group. Israeli forces pushed into southern Gaza on December 10, where hundreds of thousands of civilians have fled in search of shelter from bombardments and intense fighting with Hamas militants. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Az evakuálási parancs délre szorítja az embereket.
Fotó: Menahem Kahana / AFP

„[A] fejlemények, amelyeknek tanúi vagyunk, arra utalnak, hogy a palesztinokat Egyiptomba próbálják költöztetni, függetlenül attól, hogy ott maradnak-e vagy máshová telepítik őket” – írta Lazzarini a Los Angeles Timesban a hét végén megjelent cikkében.

Az ENSZ és több tagállam, köztük az Egyesült Államok is határozottan elutasította a gázaiak erőszakos kitelepítését a területről,

és hasonló aggodalmaknak adott hangot Ajman Szafadi jordániai külügyminiszter is, aki vasárnap azt mondta, hogy Izrael megpróbálja „kiüríteni a Gázai övezetet az ott élőktől”.

Nem tudni pontosan, hogy ez hogyan történhetne meg, mivel Egyiptom határozottan ellenzi a palesztinok áttelepítését a területére, és zárva tartja a rafahi átkelőt, hogy megakadályozza a tömeges menekülést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.