BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Egyesült Királyság több tízezer katonát küld a NATO orosz invázió elleni hadgyakorlatára

A brit védelmi miniszter arra készül, hogy hivatalosan is megerősítse, hogy az Egyesült Királyság hadserege, haditengerészete és légiereje összesen 20 ezer katonát fog küldeni a NATO legújabb hadgyakorlatára, amelyen többek között egy esetleges agresszor általi invázióra is felkészítik a tagországokat.

Grant Shapps brit védelmi miniszter várhatóan hétfőn bejelenti, hogy az Egyesült Királyság 20 ezer katonát küld a NATO Steadfast Defender nevű hadgyakorlatára, amely az egyik legnagyobb művelet a hidegháború óta. A 31 országot megmozgató hadgyakorlat egy lehetséges orosz megszállás visszaverésére is felkészíti a résztvevő államokat.

A member of the British army drives a tank as he takes part in a training session of British forces and Challengers tanks at the Ministry of Defence (MOD) training base in southern England on August 15, 2023. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Fotó: AFP

Schapps nemrég azt nyilatkozta, hogy 

a hadgyakorlat „létfontosságú megnyugvást kell azzal a fenyegetéssel szemben”, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök és az Oroszországi Föderáció jelent.

A védelmi miniszter beszédében állítólag arra is fel fogja hívni a figyelmet, hogy a nyugat „válaszúthoz érkezett”, miközben a brit külügyminisztériumban tartott beszédében bemutatja az Egyesült Királyság hozzájárulását a „háborús játékokhoz” – értesült róla a Sky News.

Shapps beszél majd arról az elképzelésérő, hogy az Egyesült Királyság hogyan fogja visszautasítani a potenciális fenyegetéseket, miközben a szövetségeseit továbbra is aggasztja a Kreml által jelentett veszély, főleg most, hogy lassan lassan két éve tart az orosz-ukrán háború és egyelőre nem valószínű, hogy mostanában vége lehetne.

A jövő hónaptól kezdődően körülbelül 

16 ezer gyalogos katonát, küld majd a brit hadsereg tankokkal, tüzérséggel és helikopterekkel együtt a Steadfast Defender NATO-hadműveletre.

A Királyi Haditengerészet több mint 2 ezer tengerészt telepít nyolc hadihajóra és tengeralattjáróra, míg több mint 400 királyi tengerészgyalogost küldenek az Északi-sarkkörre. A brit légierő F-35B Lightning támadó repülőgépet és Poseidon P-8 megfigyelő repülőgépet használ majd.

A védelmi források szerint a hadgyakorlat minden tagországot felkészít majd egy esetleges agresszor általi invázióra, de szerintük a fő fenyegetéseket Oroszország és a terroristák jelentik.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Rishi Sunak brit miniszterelnök ukrajnai látogatását azzal kommentálta, hogy ha hivatalosan brit katonákat vezényelnének Ukrajnába, az Oroszország elleni hadüzenettel érne fel. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján Moszkva felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a nyugati országok szemet hunynak az Oroszország ellen elkövetett ukrán „terrorista bűncselekmények” és afelett, hogy Kijev azzal fenyegetőzik, a támadásokat más orosz városokra is kiterjeszti.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.