BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ellenzéki pártok több milliárd forintra jogosultak, noha be sem jutnának a parlamentbe

Egyre több olyan ellenzéki párt van a magyar Országgyűlésben, amely, ha most vasárnap lennének a választások, be sem jutna a parlamentbe

Noha a legtöbb ellenzéki párt a Publicus Intézet decemberi felmérése alapján nem jutnának már be a parlamentbe, a korábbi eredményeik alapján a képviselőik milliókat keresnek, a frakciók és a pártalapítványok sok százmillió forintból gazdálkodhatnak. Emellett irodabérlet, lakástámogatás, autóhasználat, üzemanyagkártya is jár a politikusoknak – összegezte a Magyar Nemzet.  

Budapest, 2023. november 21.
Az Országgyûlés plenáris ülése 2023. november 21-én.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A 2023-as költségvetési törvényben szereplő adatok szerint a Párbeszéd például közel 136 millió forintot kap évente, míg a Megújuló Magyarországért Alapítvány további 110 millió forintnyi támogatásra jogosult. Az évi 246 millió forint mellett a frakció havi hatmillió forint működési költséget is kap, ez évente újabb 72 millió. 

A Jobbik 236,4 millió forintot kap egy évben, amihez jön a Jobbik Magyarországért Alapítványnak biztosított 280 millió, valamint a frakciónak járó havi 7,6 millió forint. Mindent egybevéve a párt 2026-ig évente 607,6 millió forintból gazdálkodhat.

Az LMP 105,6 millióból gazdálkodhat évente, míg az Ökopolisz Alapítvány közel hatvanmilliós támogatást élvez. A frakció 5,7 milliós havi apanázsával a magát zöldként hirdető párt évente 234 milliót kap.

A Momentum  évi 185 milliójához az Indítsuk be Magyarországot Alapítvány 193 millió forinttal járul hozzá, míg a frakció évente 7,6 millióból gazdálkodhat. Ez összesen közel 470 millió forintos bevételt jelent a pártnak. A szocialisták 183,3 milliós évi költségvetési támogatásához a Táncsics Alapítvány 190 millió forintot tesz hozzá, a frakció működési költségre ugyancsak 7,6 milliót kap havonta. Ez évente közel 465 millió forintot jelent.

Az öt párt körülbelül évente több mint kétmilliárd forintot kap az adófizetőktől. A frakcióvezetők bruttó hárommillió forintot kapnak, míg a párbeszédes társelnökök közül Szabó Rebeka mintegy bruttó 2,4 millió forintot kap havonta képviselői munkájáért, Tordai Bence pedig 2,6 milliónál is többet vihet haza minden hónapban 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.