BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 706. napja – tagadja a vádakat az orosz kémkedéssel vádolt EP-képviselő

Russian,And,Eu,Flags,Covered,By,Black,Smoke,,Concept,Picture
Összefoglaló:

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy az orosz csapatok átvették az irányítást az ukrajnai Harkiv régióban található Tabaivka felett, de Ukrajna ezt cáfolta. Volodimir Fityo, az ukrán szárazföldi erők tájékoztatási részlegének vezetője kijelentette: „Ez nem felel meg a valóságnak. Jelenleg is harcok zajlanak a régióban.” Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere hétfőn arra figyelmeztetett, hogy

Ukrajna kétéves ellenállása alatt elért eredményei bizonytalanná válhatnak az újabb amerikai támogatások nélkül, a NATO főnöke, Jens Stoltenberg pedig látogatást tett a Kongresszusban. 

Russian,And,Eu,Flags,Covered,By,Black,Smoke,,Concept,Picture
szankciók
Fotó: Shutterstock

A The Guradian összefoglalója szerint az Európai Parlament vizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint az egyik képviselő 

2004 óta kémkedett az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). 

Az újságírók által megszerzett és hitelesített e-mailek arra utalnak, hogy Tatjana Zdanoka, az Európai Parlament független képviselője beépített ügynökeként tevékenykedett. A lett képviselő tagadta az Insider nevű orosz oknyomozó lap által közölt vádakat. 

A Zdanoka és az orosz ügyészek közötti levelezések az európai törvényhozói munkájáról szóló jelentéseket tartalmaztak. 2022 márciusában Zdanoka egyike volt annak a mindössze 13 európai parlamenti képviselőnek – a parlamentben 705 képviselőből –, akik nemmel szavaztak Oroszország Ukrajna elleni háborújának elítélésekor. A Politico idézett egy európai parlamenti tisztviselőt, aki azt mondta, hogy nyomozást indítottak a vádakkal kapcsolatban, amelyeket „nagyon komolyan” vesznek. Egy Facebook-videóban a lett Zdanoka azt mondta, hogy soha nem állt kapcsolatban az FSZB-vel és nem működött együtt más titkosszolgálatokkal sem.”  

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.