BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ők védték Szijjártó Pétert Ukrajnában – a miniszter kezet fogott mindegyik TEK-essel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter védelmét 2018 óta látja el a Terrorelhárítási Központ.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) és ukrán katonák védték Szijjártó Pétert Ukrajnában. A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn érkezett meg Ukrajnába, és Ungváron találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és csapatával. 

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A tárgyaláson számos témát érintettek, egyeztettek arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök milyen körülmények között tárgyaljanak. 

Az út nem indult zökkenőmentesen, ugyanis 

a múlt héten egy ukrán nyelvű e-mailben halálosan megfenyegették Szijjártó Péter.

A külügyminiszter hétfő este érkezett vissza Magyarországra, Szijjártó akkor úgy fogalmazott egy Facebook-posztjában, hogy a Terrorelhárítási Központ csapata vigyázott rá, és nagyon köszöni a központ munkáját. A politikus az Ukrajnában töltött napjáról többször is osztott meg felvételeket: ezeken azt lehetett látni, hogy óriási konvojjal tett látogatást az éppen háborúban álló  országban, az útján pedig civil ruhás, karszalagos TEK-esek is kísérték

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A külgazdasági és külügyminiszter kedd este megosztott egy videót, amelyben az ukrajnai útját örökítették meg egy percben. Az utazás előtt Szijjártó azt mondta a TEK-es csapat tagjainak, hogy őszintén reméli, Magyarországon találkoznak legközelebb, és „nem a másik oldalon”.  A nap végén a miniszter így fogalmazott: „Hálás vagyok, hogy rendelkezésre álltak, és akármire képesek lettek volna. 

Hála istennek, nem derült ki, hogy mit tudnak”.

A felvételen az is látszik, hogy Szijjártó Péter mindegyik maszkos TEK-essel kezet fog, majd átöleli Hajdu Jánost, a TEK főigazgatóját, és neki is köszönetet mond. 

A Terrorelhárítási Központ Orbán Viktor miniszterelnök és Polt Péter legfőbb ügyész személyi védelme mellett, 2018 óta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter védelmét is ellátja, illetve szükség esetén a a védett személyek családjának a biztonságát is biztosítja. 

Szijjártó Péter: azért érkeztünk, hogy újra tudjuk építeni a bizalmi légkört Ukrajnával, van még tennivaló

Szijjártó Péter szerint hosszú még az út a bizalom helyreállításáig Ukrajnával. Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint már megkezdték a Orbán–Zelenszkij-találkozó előkészítését. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.