BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakad a német kormánykoalíció?

A zöldpárti alkancellár, Robert Habeck egyre kevésbé képes megtalálni a közös hangot a pénzügyminiszterrel.

Egyre feszültebb a viszony a német kormánykoalíción belül, amit legújabban a zöldpárti gazdasági miniszter, Robert Habeck egy interjúja is jelez, miután a politikus minisztertársába, Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszterbe szállt bele egy interjú során, igaz, az utóbbi nevének említése nélkül.

13 December 2023, Berlin: Christian Lindner (l, FDP), Federal Minister of Finance, speaks with Robert Habeck (Alliance 90/The Greens), Federal Minister of Economics and Climate Protection, during the Bundestag session with the Federal Chancellor's government statement. During the night, the parties of the traffic light coalition agreed on a federal budget for the year 2 2024. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Michael Kappeler / DPA / AFP

Habeck a Handelsblattnak adott interjúja során többek között beszélt az ország gyenge növekedéséről, amit az idei évre 0,6 százalékra jósolnak, és szóba került mintegy 50 földgáztüzelésű erőmű építésének a kérdése is. 

A fő probléma az utóbbi kapcsán a finanszírozás kérdése.

A gazdasági miniszter úgy gondolja, hogy a finanszírozásért cserébe az államnak tulajdont is kell szereznie az erőművekben, és azok üzemeltetésében is vállaljon szerepet, ám erről a liberális pénzügyminiszter hallani sem akar.

A zöldpárti politikus a Bild összefoglalója szerint leplezetten akár a kormány elhagyására is utalhatott, ha a pénzügyminiszter nem hajlandó lazítani a német gazdaságot visszafogó adósságféken. 

Az energiaátmenet és más célok miatt a kormányzati beruházások sorára vágyó zöldek és az állami beavatkozást elítélő szabad demokraták közötti összecsapás már a koalíció megkötésekor borítékolható volt, amit az alkotmánybíróság tavalyi, az adósságfék megkerülését ellehetetlenítő döntése csak tovább súlyosbított.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.