A bevándorlás megfékezése érdekében áprilistól jelentősen megemelik az Egyesült Királyságban azt az összeget, amelyet annak a britnek keresnie kell, aki vízumot akar szerezni a házastársa számára.

World Leaders Deliver National Speeches At COP28
Rishi Sunak megígérte a bevándorlás visszaszorítását, de eddig nem sikerült eredményt felmutatnia.
Fotó: AFP 

A házastársi vízumot 2012-ben vezették be, és azért kötik anyagi korlátozásokhoz, hogy a külföldi párok ne okozzanak túl nagy terhet a brit költségvetésnek. A bevándorlás kényes kérdés a szigetországban, a legális és illegális migráció jelentős visszafogását ígérték egymást követő konzervatív kormányok, gyakorlatilag eredmény nélkül: tavaly rekordmagasra nőtt a bevándorlás, elérte a 745 ezer főt.

Az idei parlamenti választásra készülve ezért tovább szigorítanak a toryk, az illegálisan, csónakon érkezőket Ruandába tervezik deportálni, és korlátozni akarják a házassági vízummal érkezők számát is. Ilyen vízummal Pakisztánból és Indiából érkeznek a legtöbben, a harmadik helyen az Egyesült Államok áll – számolt be a Bloomberg.                                                                        

Ha a törvényhozás nem avatkozik közbe, ami szokatlan lenne, akkor áprilistól évi 29 ezer fontot (13,2 millió forint), még idén 34 500, jövő év elején pedig 38 700 fontot kell keresnie annak, aki az Egyesült Királyságba akarja hozni a házastársát – az utóbbi majdnem a duplája a 21 700 fontos brit minimálbérnek. (Egy font 454,6 forint.) A külföldön élő házastárs sem kereshet minimálbért.

A javaslat súlyosan diszkriminálja az alacsony keresetűeket és az etnikai kisebbségeket.
Fotó: AFP

A belügyminisztérium becslése szerint a szigorítással tavaly 300 ezerrel kevesebb lett volna a bevándorló az országban, ami a nettó migrációnak majdnem a fele, vagyis jelentős számról van szó.

Az anyagi korlátok azonban azt jelentik, hogy az alacsony jövedelműek képtelenek lesznek ilyen vízumot szerezni, így különösen hátrányos lesz a dél-ázsiaiak és fekete-afrikaiak számára, akik leginkább érintettek lesznek.

Sok ember, különösen az etnikai kisebbségekhez tartozók, nem érik el ezt a küszöböt. A szerelem nem lehet a gazdagok kiváltsága

– nyilatkozta a portálnak Matteo Besana, a családegyesítést segítő Reunite Families UK jótékonysági szervezet kampánymenedzsere.  

A szerelem nem lehet a gazdagok kiváltsága.
Fotó: AFP

Hasonlóan nehéz másféle brit vízumot is szerezni. A diákvízum csak rövid időre szól, és tilos mellette teljes munkaidőben dolgozni. A munkavállalási vízum megszerzéséhez meglévő állásajánlat szükséges, és meglehetősen költséges lehet. Most pedig a családegyesítést lehetővé tevő vízum megszerzését nehezítik.

Azokra elméletileg nem lesz érvényes a szigorítás, akiknek a házastársa már rendelkezik ilyen vízummal, csak meg kell majd azt újítani. A részletek hiánya és a rövid határidő miatt azonban 

sokan aggódnak, hogy előbb-utóbb ezen is módosítani fog a kormányzat.

Annál is inkább, mert Rishi Sunak kormánya tavaly több kutatást is végeztetett az országba érkező bevándorlók munkaerőpiaci jelenlétéről, ez pedig tragikus képet festett: a brit migránsok jelentős része ugyanis csak eltartott, és nem járulnak hozzá érdemi szinten a gazdaság fejlődéséhez