Közélet

A lett gazdák is utcára vonultak az orosz gabonatilalom érdekében

A lett elnök már kifejezte támogatását az orosz és fehérorosz gabonabehozatal tilalmával kapcsolatban, és kijelentette, hogy nem fogják megvárni az Európai Unió közös döntését.

Lettország 16 városában tiltakoztak a gazdák az Oroszországból és Fehéroroszországból származó élelmiszerek behozatalának azonnali betiltását követelve. Az orosz mezőgazdasági termékeket nem szankcionálja az de Edgars Rinkevics lett elnök kijelentette, hogy „politikai és gazdasági okokból egyaránt” támogatni fogja az orosz gabona behozatalának betiltását. A lett koalíciós kormány ezt követően bejelentette, hogy támogatja a tilalmat, és februárban törvénytervezetet terjeszt a parlament elé.

This photo taken on February 5, 2024 on a highway in Eleja, Latvia, near the border to Lithuania, shows a demonstration of farmers with their tractors as a placard is seen at the front of a tractor reading 'Stop! We need results!' and showing Latvian Agriculture Minister Armands Krauze. Latvian farmers hope to draw attention to problems in the agricultural sector and demand an immediate ban on imports of Russian and Belarusian food products. (Photo by Gints Ivuskans / AFP)
Fotó: Gints Ivuskans / AFP

Az orosz és fehérorosz élelmiszerek betiltása mellett a gazdálkodók a mezőgazdasági szektorban tapasztalható bürokrácia csökkentését, a finanszírozáshoz való szélesebb körű hozzáférést, valamint a Lettországban őshonos gyümölcsök és zöldségek áfacsökkentését követelik – írja a The Kyiv Independent.

Ha a gazdálkodók nem kapnak választ és megoldási javaslatokat, akkor február 12-én Rigába fognak vonulni.

Egy lett tisztviselő decemberben azt mondta, hogy 2023-ban több mint 380 ezer tonna orosz gabonát importáltak az Európai Unióba Lettországon keresztül, ami körülbelül 80 ezer tonnával több, mint 2022-ben. Ez a szám nem tartalmazza az Oroszországból Lettországon keresztül EU-n kívüli országokba szállított gabonát.

Rinkevics azzal érvelt, hogy az orosz gabonaimport támogatja az orosz gazdaságot, ezáltal annak hadseregét is, és amit orosz gabonának neveznek, az valójában a megszállt területekről ellopott ukrán gabona. Martins Dregeris elnöki tanácsadó később kijelentette, hogy

Rinkevics támogatni fogja a betiltást Lettországban „anélkül, hogy megvárná az Európai Unió közös döntését”.

Több másik uniós tagországot követően Bulgáriát is elérték a gazdatüntetések, a termelők hétfőn a szófiai szaktárca épülete előtt Kiril Vatev mezőgazdasági miniszter lemondását követelték, aki szerintük képtelen volt megvédeni a gazdákat az agrárszektort sújtó, egyre nagyobb kihívásoktól. „Nem sikerült neki megvédenie az érdekeinket az ukrán termékek beáramlásától” – jelentette ki Venciszlav Varbanov volt mezőgazdasági miniszter a helyi bTV televíziónak nyilatkozva a bolgár fővárosban. Varbanov most a bolgár mezőgazdasági termelők szövetségét vezeti. 

 

oroszország gazdatüntetés gabonatilalom háború Lettország
Kapcsolódó cikkek