BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A migrációt már az oroszoknál is nagyobb veszélynek tartják a németek

Rossz hír az ukránoknak: megváltozott a németek és a G7-ek kockázati prioritása.

Bár lassan a harmadik évébe lép az ukrajnai háború, a németek most már nem Oroszországban, hanem a tömeges migrációban és a radikális iszlámban nagyobb fenyegetést látnak, mint a Kremlben – derült ki a pénteken kezdődő müncheni biztonsági konferencia elé időzített, de tavaly végzett felmérés eredményéből.    

In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin gives an interview to US talk show host Tucker Carlson at the Kremlin in Moscow on February 6, 2024. (Photo by Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)
A németek szerint vannak nagyobb fenyegetések is Vlagyimir Putyinnál és Oroszországnál.
Fotó: AFP

Ez nagy változás tavalyhoz képest, amikor Moszkvában látták a németek a legnagyobb fenyegetést. 

Oroszország azonban lecsúszott a hetedik helyre.  

Nem csak a németeknél, a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G7-el lakosságának körében is hátrább szorultak az oroszok, méghozzá az első helyről a negyedikre, már csak a japánok és a britek tekintik a legsúlyosabb fenyegetésnek őket, az olaszok szemében csak a 12. helyen áll Putyin és országa.       

Az eredmény kulcsfontosságú pillanatban derült ki – emlékeztetett a hírről beszámolva a Politico, hiszen az Egyesült Államok kongresszusában elakadt az Ukrajnának szánt segély, amely nélkül Kijev elveszítheti a háborút . Bár az Európai Unió megállapodott a következő ötvenmilliárd eurós csomagról, az nem lesz elég Ukrajna egyre növekvő pénzügyi igényeinek kielégítésére. (Egy euró 386,9 forint.)

A német közvélemény elmozdulása jól mutatja, mennyire megváltoztak a prioritások az elmúlt egy évben. A radikális iszlámtól való félelem tavaly a 16. helyen állt, most azonban a másodikra ugrott fel a Hamász Izrael ellen elkövetett októberi terrortámadása miatt. (A felmérést tavaly októberben és novemberben végezték 12 ezer ember megkérdezésével.) 

A háborúk és a klímaváltozás okozta tömeges migráció már 2022-ben is a második legnagyobb veszélyforrás volt a közvélemény szemében – most felugrott az első helyre.

Munich Security Conference Chairman Christoph Heusgen  BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 12: Christoph Heusgen, chairman of the Munich Security Conference holds a press conference at Federal Press Center in Berlin, Germany on February 12, 2024. Halil Sagirkaya / Anadolu (Photo by HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A müncheni biztonsági konferencia elé készült jelentés sötét képet fest a nyugati társadalmak hangulatáról.
Fotó: AFP

Úgy tűnik, a Hamász október 7-i terrortámadása miatt sok más országhoz hasonlóan Németországban is megnőtt az aggodalom a radikális iszlám terrorizmussal kapcsolatban

– olvasható a jelentésben, amely hozzáteszi, hogy „a vizsgált országok közül Németországban a legmagasabb a migrációval kapcsolatos aggodalom”.    

Más szempontból is komor képet fest a dokumentum a világ leggazdagabb országainak gondolkodásáról. A G7-országok lakosságának nagy része úgy véli, hogy a hazája tíz év múlva kevésbé lesz biztonságos és gazdag, mint most. Ezzel ellentétben az úgynevezett BRICS-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína, India és Dél-Afrika – kilátásait pozitívabban ítéli meg a lakosságuk.

Egy másik döbbenetes adat: világ lakosságának 72 százaléka él autokráciákban, szemben az egy évtizeddel ezelőtti 46 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.