BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átírná a sorkatonaságra vonatkozó törvényt Zelenszkij

Az ukrán elnök törvénymódosító javaslatot nyújtott be. Volodomir Zelenszkij rendezné rengeteg sorkatona helyzetét, akiknek az orosz–ukrán háború alatt jár vagy járt le a szolgálata. A törvényjavaslatban az áll, hogy azokat a sorkatonákat, akiknek a hadiállapot idején lejárt a katonai szolgáluk, de azt a határidőn túl meghosszabbították, az ukrán elnök rendeletében meghatározott időkereten belül bocsássák el, és vegyék tartalékos állományba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlament elé a sorkatonák tartalékba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után – hozta nyilvánosságra Olekszij Honcsarenko ukrán ellenzéki képviselő csütörtökön a Telegramon.

Opening of the recruiting center of the Third Assault Brigade in LvivLVIV, UKRAINE - JULY 22: The recruitment center of the Third Separate Assault Brigade opens in Lviv, Ukraine on July 22, 2023. The recruitment centers of this brigade are already successfully operating in two cities of Ukraine. Lviv became the third city where their recruiting center will operate. Pavlo Palamarchuk / Anadolu Agency (Photo by Pavlo Palamarchuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Volodomir Zelenszkij, ukrán sorkatona sorozás tartalékos orosz-ukrán háború
Az orosz–ukrán háború miatt hatályban lévő hadiállapot miatt a sorkatonai szolgálat is átalakult.
Fotó: AFP

A parlament a honlapján tudatta, hogy a módosítást már elküldték az illetékes bizottságnak. Honcsarenko tájékoztatása szerint a törvényjavaslatban az áll, hogy azokat a sorkatonákat, akiknek a hadiállapot idején lejárt a katonai szolgálatuk, de azt a határidőn túl meghosszabbították, az ukrán elnök rendeletében meghatározott időkereten belül bocsássák el, és vegyék tartalékos állományba.

Az elnöki honlapon nyilvánosságra hozott közlemény szerint Zelenszkij aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a külföldiek és a hontalanok számára, hogy az ukrán nemzeti gárdánál szolgáljanak. A rendelet szövege szerint önkéntes alapon, azaz szerződéssel felvehetők az ukrán nemzeti gárdához azok a külföldiek, akik legálisan tartózkodnak Ukrajna területén, büntetlen előéletűek, és megfelelnek a katonai szolgálatról szóló ukrán törvényben meghatározott feltételeknek.

Opening of the recruiting center of the Third Assault Brigade in Lviv
A hadiállapot alatt bárkit besorozhatnak Ukrajnában. Fotó: AFP

A nemzeti gárdába úgy jelentkezhetnek, hogy felveszik a kapcsolatot a lakóhelyük szerinti területi hadkiegészítő központtal, vagy közvetlenül azzal a katonai egységgel, amelyben szolgálni akarnak. Az új rendelet szerint akár külföldi nőket is felvehetnek szerződés alapján, ha vannak olyan betöltetlen állások, amelyeket női katonaszemélyzet elláthat.

A szomszédunkban már visszaállítanák a sorkatonaságot

Szerbia 2010-ben szüntette meg a kötelező sorkatonai szolgálatot. A hadsereg tervei szerint hamarosan visszahozhatják, akár már 2025-ben. Magyarországon 2004-ben szüntették meg a sorkatonaságot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.