BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájc brutálisan megemeli védelmi költségeit – az indok a „gyenge hadsereg” erősítése

A svájci kormány arra készül, hogy jelentős mértékben, akár 19 százalékkal növelni fogja védelmi kiadásait.

Szokatlanul nagymértékben, mintegy 19 százalékkal növelni fogja védelmi kiadásait a következő négy évben Svájc, azzal az indokkal, hogy a világ egyre bizonytalanabbá válik például az ukrajnai és a közel-keleti háború miatt.

Gyakorlatozik a svájci hadsereg.
Fotó: AFP

Viola Amherd védelmi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, az utóbbi három évtized takarékossági intézkedései következtében a svájci hadsereg meggyengült, és el fog tartani egy ideig, mire behozzák a lemaradást.

Most először jelöljük ki, hogyan kellene fejleszteni a hadsereget a következő 12 évben

– emelte ki a miniszter, megjegyezve, hogy nem „vádaskodni” akar a svájci hadsereg gyengeségét illetően, hanem ez egy „ténymegállapítás”, amely a berlini fal leomlásához vezethető vissza.

A tervek szerint 2025 és 2028 között 25,8 milliárd svájci frankot költhetnek majd a hadseregre az ezt megelőző négyéves időszakra előirányzott 21,7 milliárd helyett.

A többletkiadást a kormány a radarrendszerek fejlesztésére, a rövid hatótávolságú rakéták elleni védelemre, a harckocsiflotta bővítésére, tüzérségi eszközökre és a kibertámadások elleni védekezésre fordítaná.

Idén is folytatódik a magyar hadsereg fejlesztése

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint a cél változatlan: Magyarország egy eszközeiben modern, elszánt haderőt épít.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.