BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svédország arra számít, hogy Magyarország megszavazza a NATO-csatlakozásukat

A svéd külügyminiszter szerint nincs miről tárgyalni a NATO-tagság ügyében, de arra számít, hogy a magyar parlament jóváhagyja hazája csatlakozását.

Üdvözölte Törökország döntését, amely ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását Tobias Billstrom svéd külügyminiszter, aki szerdán a svéd törvényhozásban arról is beszélt, hogy arra számít, hamarosan Magyarország is követi a török döntést.

Sweden's Foreign Minister Tobias Billstrom delivers a speech at the Society and Defense National Conference, in Salen on January 7, 2024. (Photo by Pontus LUNDAHL / various sources / AFP) / Sweden OUT
Fotó: Pontus LUNDAHL / AFP

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar parlament február 26-án kezdi meg az ülésezést a téli szünet után és azt mondta, hogy szerinte ekkor kerülhet pont az ügy végére. Mint ismert a NATO-bővítéséhez az összes tagállam jóváhagyása szükséges. Ez a svédek esetében azt jelenti, hogy 

már csak Magyarország döntése kell ahhoz, hogy a skandináv ország is az észak-atlanti szövetség tagjává váljon.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök és más kormánytagok is jelezték, hogy a kormány támogatja a svédek felvételét a NATO-ba. Billstrom arról is beszélt, hogy Stockholmnak és Budapestnek nincs miről tárgyalnia a NATO-tagság ügyében. Ha a svéd miniszterelnök el is látogat Budapestre, annak a célja nem a tárgyalás lesz – tette hozzá a külügyminiszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.