BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vilnius/lithuania,November,23,,2018,Cv90,Armoured,Combat,Vehicle

Svédország rekordméretű fegyverszállítmánnyal támogatja Ukrajnát

A legutóbbi csomagot tavaly októberben mutatták be. Svédország most hadihajókkal, harckocsikat és rakétavetőkkel is támogatja az ukrán hadsereget.

A svéd kormány 7,1 milliárd svéd korona értékű katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely a skandináv ország eddig legnagyobb hozzájárulása lenne az Oroszország elleni honvédő háborúhoz – írta a Dagens Nyheter svéd lap. 

Minister Of Sweden Jonson Hold A NATO Membership And Ukraine War Conversation svéd
 

Az Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Pal Jonson védelmi miniszter által kedden bejelentett csomag összértéke átszámítva 700 millió dollárt tesz ki.  

Ez a támogatás a saját védelmünket is szolgálja. Oroszország egyre nagyobb fenyegetést jelent, az ellenük harcoló ukrán hadsereg kiváló felszerelést kap, mi pedig a legmodernebb fegyverekre cseréljük az adományozott készleteinket

– jelentette ki Jonson a bejelentést követő sajtótájékoztatón. Svédország az orosz–ukrán háború 2022. februári kirobbanása óta összesen 22,2 milliárd svéd koronányi védelmi támogatást adott Kijevnek.

A legutóbbi, 2023 októberében bemutatott csomag főleg tüzérségi lőszereket, pótalkatrészeket, gyalogsági felszerelést és kommunikációs eszközöket tartalmazott – a legújabb szállítmánnyal azonban Kijev egy sor modern fegyvert és harcjárművet is kap.

A svéd kormány bejelentése alapján Ukrajnába küldenének:

  • 10 darab Stridsbat 90 harci motorcsónakot;
  • Dániával közösen 35 újonnan gyártott CV90-es páncélozott harcjárművet, 35 mm-es ágyúkkal szerelten;    
  • RBS 70-es kézi légvédelmi rakétavetőket;
  • 55-ös TOW páncéltörő rakétákat;
  • 155 mm-es gránátvetőket;
  • valamint egyéb gyalogsági, kommunikációs és orvosi felszereléseket.                  

A csomag emellett pénzügyi támogatást is tartalmaz – nagyjából 1,1 milliárd koronát különböző állami alapokban és segélyszervezeteknél fognak elhelyezni, amelyet egyéb szükséges eszközök megvásárlására fordíthatnak.                                     

Bár Ukrajna többször is érdeklődött a Saab JAS 39-es Gripen vadászrepülőgépei iránt is, azonban Svédország eddig vonakodott ezek eladásától vagy adományozásától.

Jonson azonban a múlt héten azt mondta a Kyiv Independentnek, hogy Stockholm nyitott arra a lehetőségre, hogy modern repülőgépeket szállítson Ukrajnának, amint Svédország véglegesíti NATO-pályázatát, azaz, ha a Fidesz azt megszavazza jövő hétfőn. A csatlakozás utolsó akadályáról, Magyarország beleegyezéséről a tervek szerint jövő héten dönt a parlament.  

A 10,5 milliós skandináv államban 24 400 fő a hadsereg aktív állománya, ehhez számítják még hozzá a 36 ezer tartalékost. Ez számbelileg nem különösebben jelentős, de mint a többi skandináv államban, Svédországban is komoly presztízse van a katonai pályának.

Breaking: pénteken érkezik Magyarországra a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án – jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz. Megbeszélésükön az Európai Unió előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik – közölte Havasi Bertalan. Orbán Viktor és Ulf Kristersson a tárgyalás eredményeiről sajtótájékoztatón számol majd be. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.