BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szuper kedd után már tényleg csak Biden és Trump marad ringben

Az eddigi előválasztások mindkét jelölt-aspiránsnak küldtek figyelmeztető jeleket.

Az amerikai elnökválasztási kampány szempontjából az egyik legfontosabb időpont az úgynevezett szuper kedd, az idén március 5-e, amikor egyszerre 16 államban és egy területen – Amerikai Szamoán – tartják a demokraták és/vagy a republikánusok az előválasztást. Az idén azonban gyakorlatilag nincsen tétje a szuper keddnek, mert nyilvánvaló, hogy ismét Donald Trump és Joe Biden lesz majd a két párt elnökjelöltje – hacsak valami egészen váratlan dolog nem jön közbe.

Joe Biden And Kamala Harris Hold Campaign Rally In Support Of Abortion RightsMANASSAS, VIRGINIA - JANUARY 23: U.S. President Joe Biden speaks at a ”Reproductive Freedom Campaign Rally" at George Mason University on January 23, 2024 in Manassas, Virginia. During the first joint rally held by the President and Vice President, Biden and Kamala Harris spoke on what they perceive as a threat to reproductive rights. (Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)
A szuper kedden gyakorlatilag matematikailag is eldőlhet, hogy ismét Donald Trump mérkőzik meg Joe Bidennel.
Fotó: Getty Images

A 16 államból hatban nyitott előválasztást tartanak; ez azt jelenti, hogy Alabamában, Arkansasban, Minnesotában, Texasban, Vermontban és Virginiában a párthovatartozástól minden regisztrált szavazó voksolhat vagy a demokrata vagy a republikánus jelölt-aspiránsokra. A többi helyen nincs meg ez a lehetőség, ott zárt vagy részben zárt szavazást tartanak.

Nikki Haley is tudja, hogy nincs esélye

Úgy tűnik, hogy Trump egyetlen még versenyben maradt ellenfele, Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó, egykori ENSZ-nagykövet is tudja, hogy nem maradt esélye. Legalábbis erre utal, hogy a michigani előválasztás után a CNN-nek adott interjúban elismerte: „nagyon lehetséges”, hogy a republikánus párt eltolódott a nézeteitől, és már csak Donald Trumpról szól.

Ennek ellenére nem adja fel a szuper kedd előtt. „Azt mondom a republikánus pártcsaládomnak, hogy meglékelt hajó vagyunk, és vagy elsüllyedünk a hajóval együtt, és végignézzük, ahogy az ország baloldali szocialistává válik, vagy rájövünk, hogy be kell szállnunk a mentőcsónakba, és új irányba indulni” – jelentette ki.

Nikki Haley Speaks At Her South Carolina Primary Election Night PartyCHARLESTON, SOUTH CAROLINA - FEBRUARY 24: Republican presidential candidate, former U.N. Ambassador Nikki Haley, speaks during her primary election night gathering at The Charleston Place on February 24, 2024 in Charleston, South Carolina. Haley was defeated in her home state's primary by Republican challenger, former U.S. President Donald Trump. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Nikki Haley is tudja már, hogy nincs esélye, de a szuper keddet megvárja.
Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Haley abba kapaszkodik, hogy a felmérések szerint az amerikaiak többsége nem akarja a 2020-as választás megismétlését, sem Bident, sem Trumpot. 

Azt csinálom, amit a hitem szerint az amerikaiak 70 százaléka akarja, hogy csináljam

 – mondta, és emlékeztetett rá, hogy mindkét esélyes jelölt-aspiránsnak megvannak a gyengeségei.

Michigan figyelmeztető jeleket küldött

Ezek a gyengeségek világosan megmutatkoztak Michigan államban, ahol február 27-én rendezték az előválasztást, és amelyet Biden és Trump is fölényesen a szavazatok 80, illetve 68 százalékának a megszerzésével nyert meg.

Ami Trumpot illeti, számára intő jel, hogy Haley ott is, akárcsak New Hampshire-ben és Dél-Karolinában, sikeresen megszerezte a voksok jelentős hányadát, igaz, csak 26,6 százalékot a korábbi negyven körüli helyett. Az viszont nyilvánvalóvá vált, hogy a párt szavazóinak egy jelentős része nem Trumpot támogatja, még egy olyan államban sem, amelyet éppen csak megnyert 2016-ban és 150 ezer szavazattal elveszített négy évvel később.

Eid al-Adha Prayer in Silicon Valley of CaliforniaSANTA CLARA, CA - JUNE 28: Muslim women perform the Eid al-Adha prayer during the first day of the Eid al-Adha holiday at the (MCA) Muslim Community Association in Santa Clara, California, United States on June 28, 2023. Eid al-Adha is the Feast of Sacrifice, the second and the largest of the two main holidays celebrated in Islam. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Az arab-amerikaiak hangos üzenetet küldtek Bidennek Michiganben.
Fotó: AFP

A támogatottsága pedig tovább csökkenhet, ha elítélik a 91 vádpont közül bármelyikben, amire van némi esély a novemberi elnökválasztás előtt – bár a szuper kedd előtt nyilvánvalóan semmiképp. Európa és a világ mindenesetre már készül az újraválasztására és pánikba esett.

Biden is aggódhat

Joe Biden számára azt okozhat fejfájást, hogy a jelentős muszlim-arab kisebbséggel rendelkező Michiganben az előválasztáson szavazók 13,2 százaléka, több mint százezer demokrata el nem kötelezettként voksolt, tiltakozásképpen az elnök közel-keleti politikája, Izrael támogatása miatt a Hamásszal szemben. Ez a szám a tízszerese annak, amivel amivel Trump 2016-ban vitte az államot.

Az eredmény egyértelmű üzenet a muszlim- és arab-amerikaiak, a fiatalok és progresszívek részéről:

 vagy változtat a politikáján, vagy elveszítheti a demokrata szavazóbázisnak egy olyan részét, amelyre elengedhetetlen szüksége van a győzelemhez novemberben.

Nikki Haley Campaigns In Utah For The Republican Presidential NominationOREM, UTAH - FEBRUARY 28: Volunteers place signs in seats before Republican presidential candidate, former U.N. ambassador Nikki Haley holds a campaign event at the Noorda Center for the Performing Arts on the campus of Utah Valley University on February 28, 2024 in Orem, Utah. This is one of the stops for the Haley campaign as they prepare for Super Tuesday voting.  (Photo by George Frey/Getty Images)
Haley Utah-ban még versenyben marad.
Fotó: George Frey/Getty Images

Ez persze inkább csak elméleti figyelmeztetés, legalábbis abban a tekintetben, hogy az érintettek ugyan most kifejezhetik protest-szavazattal a frusztrációjukat, de nagy kérdés, hogyan döntenek majd akkor, ha eljön a választás napja és a két rossz között kell dönteniük.

Az arab-amerikaiak aligha voksolnak majd arra a Trumpra, aki beutazási tilalmat vezetett be hét muszlim állam ellen, és akinek ígérete szerint az egyik prioritása a migránsok kitoloncolása lesz. Ha pedig otthon maradnak, akkor is annak az embernek a megválasztásához járulnak hozzá, akitől nem sok jót remélhetnek.

Mások is bevethetik ugyanezt a fegyvert

A CNN szerint talán a legnagyobb kérdés az, hogy a michigani „ el nem kötelezett” mozgalomnak lesznek-e követői, és ha igen, akkor a szavazatok mekkora részét fogják elvinni a saját államuk előválasztásain.

Palestine Pilgrimage Rally Near White HousePeople pray during a rally at Lafayette Square in Washington, D.C. on February 21, 2024 for the arrival of the pro-Palestinian Pilgrimage for Peace, a group of people who travelled from Philadelphia, Pennsylvania calling for an end to the war in Palestine. (Photo by Bryan Olin Dozier/NurPhoto) (Photo by Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A palesztinokért imádkoznak a Fehér Háznál.
Fotó: AFP

A szintén jelentős muszlim lakossággal rendelkező középnyugati Minnesotában a progresszívek szintén kampányoltak a nem elkötelezett szavazatokért a szuper kedd előtt, azzal érvelve, hogy ez a legjobb alkalom arra, hogy 

megpróbáljanak üzenetet küldeni az elnöknek, aki egyébként garantáltan elnyeri a jelölést.

Szerdán már minden sokkal világos lesz

A szuper kedd után az eddiginél is egyértelműbb lesz a kép. A republikánusoknál az elnökjelölt-választó konvenció 2429 tagjából 874-nek a sorsa dől el, és legalább 1215 kell ahhoz, hogy valaki megszerezze a jelöltséget a júliusi ülésen.

Nikki Haley Campaigns Throughout South Carolina For President Ahead Of Saturday's PrimaryMONCKS CORNER, SOUTH CAROLINA - FEBRUARY 23: Republican presidential candidate former U.N. Ambassador Nikki Haley speaks during a campaign event on February 23, 2024 in Moncks Corner, South Carolina. South Carolina holds its Republican primary on February 24.  (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Dél-Karolinában is kiderült, hogy a republikánus szavazók egy jelentős része sem Trumpot támogatja.
Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Kedden szavaz a két legnépesebb szövetségi állam, Kalifornia és Texas is; előbbi 169, utóbbi 161 delegáltat küld a konvencióra, és a felmérések szerint Trump mindkét helyen az abszolút favorit. A volt elnök kampánystábja arra számít, hogy legalább 773 delegáltat szereznek kedden, és legkésőbb egy vagy két héttel később meglesz annyi, amennyi a jelöléshez szükséges, vagyis a versenynek matematikailag is vége lesz.

Bidennek ilyen problémája nincs, mivel neki nincsen komolyan vehető vetélytársa.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.