BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A WikiLeaksről elhíresült aktivista mellett emelt szót Scholz

A német kancellár szerint a brit bíróságnak védelmet kellene biztosítania az aktivista számára. Scholz szerint egyébként csökkent annak az esélye, hogy a britek kiadják az aktivistát.

Abbéli reményét fejezte ki hétfőn Olaf Scholz német kancellár, hogy a brit igazságszolgáltatás megvédi a WikiLeaksről elhíresült Julian Assange-t a kiadatástól. A szivárogtatót az amerikai hatóságok szeretnék bíróság elé állítani, amiért a WikiLeaksen számos minősített iratot nyilvánosságra hozott.

Wikileaks founder Julian Assange speaks on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017. WikiLeaks founder Julian Assange on Friday hailed an "important victory" after Swedish prosecutors dropped a rape investigation against him, speaking in a rare public appearance at Ecuador's embassy in London. (Photo by Justin TALLIS / AFP)
Fotó: AFP

Scholz szerint jó lenne, ha a brit bíróság védelmet biztosítana az aktivistának, hiszen államtitok sértésért állítanák bíróság elé az amerikaiak. A német kormányfő hozzátette, hogy szerinte nőttek Assange esélyei a kiadatás elkerülésére, miután az amerikaiak nem tudták biztosítani a briteket arról, hogy a szivárogtató felelősségre vonása a britek által elfogadható keretek között marad – írja a Deutsche Welle.

Az amerikai ügyészek 17 kémkedéssel és egy kiberbűnözéssel kapcsolatos vádpontot fogalmaztak meg Assange ellen, így 

az aktivista akár 175 éves börtönbüntetést is kaphat, jóllehet a hatóságok szerint ennél jóval kisebb ítéletre számíthat.

Assange támogatói szerint ugyanakkor az aktivista újságíró, aki az amerikai hadsereg bűneit leplezte le Irakban és Afganisztánban, és az ellene indított eljárás politikailag motivált, valamint úgy gondolják, hogy  a WikiLeaks-alapító nem számíthat méltányos eljárásra az Egyesült Államokban.

Az amerikai kormányt képviselő Clair Dobbin szerint viszont az Assange által nyilvánosságra hozott adatok az amerikai katonai és hírszerzői gépezetnek is károkat okoztak, továbbá ártatlan embereket is veszélybe sodorhatnak, nemritkán háborús övezetekben és elnyomó rezsimekben. Hozzátette, hogy Assange lépései, például Chelsea Manning biztatása, hogy feltörjön amerikai kormányzati rendszereket, jóval túlmegy a normális újságírói munkán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.