BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 750. napja – Oroszország olajfeldolgozó kapacitásának több mint tízszázalékát semmisítették meg

Összefoglaló:

Ukrán drónok három olajfinomítót támadtak meg Oroszország területén, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelgő elnökválasztás megzavarására tett kísérletnek minősített. Március 13-án egy dróntámadás tüzet okozott a Rosznyeft PJSC Moszkva melletti rjazani üzemében, amely az ország egyik legnagyobb nyersanyag-feldolgozó létesítménye. Ezenkívül egy dróntámadás következtében leállt a dél-rosztovi régióban található kisebb Novoszatyinszk finomító is.

Fotó: AFP

Ezek az incidensek, valamint a Lukoil PJSC Norszi üzem ellen indított hasonló támadás jelentős fennakadásokat okoztak – írja a Bloomberg. Az elmúlt napokban az ukrán drónok által sújtott három létesítmény Oroszország olajfeldolgozó kapacitásának mintegy 12 százalékát teszi ki. 

Ukrajna egyre gyakrabban használ drónokat a Fekete-tengertől a Balti-tengerig terjedő fontos orosz olajlétesítmények célba vételére.

Moszkva azt állította, hogy március 13-án éjszaka és reggel 65 ukrán drónt lőtt le területe felett. Az ország védelmi minisztériuma szerint erői állítólag egy drónt hatástalanítottak Leningrádi régió felett, egyet Rjazan felett, nyolcat Brjanszk, szintén nyolcat Kurszkt, 12-t Belgorod valamint 35-öt Voronyezs megye felett. 

Putyin az állami tulajdonú RIA Novosztyi hírszolgálatnak adott interjújában mondta, hogy az ukrán „ha nem is az oroszországi választások meghiúsítására irányulnak, de azok megzavarására mindenféleképpen”. „A másik cél az, hogy egy esetleges tárgyalási folyamatban valamiféle ütőkártyát szerezzenek” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti beszédében üdvözölte az ukrán dróntámadások sikerét. „Ma megkaptam az előzetes eredményeket a drónjaink használatáról a fegyveres erőktől, az ukrán katonai hírszerzéstől és az ukrán biztonsági szolgálattól. Szerintem mindenki láthatja működés közben a drónjainkat. Különösen nagy hatótávolságú akcióknál. (…) Nagy hatótávolságú képességeink egy igazi lépést jelentenek a biztonsághoz mindenki számára” – jelentette ki. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.