BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitört az MI-háború: Trump nem létező fekete szavazókkal pózolt egy képen

Bekövetkezett az, amitől sokan tartottak: a mesterséges intelligenciát már nyíltan használják a választások befolyásolására. Az Egyesült Államokban olyan képek terjednek a közösségi médiában, amelyeken Donald Trump a fekete szavazóival pózol. Ezek a képek azonban hamisítványok, amelyek azt sugallják, hogy a volt elnök népszerű az afroamerikai közösségben.

Donald Trump támogatói a mesterséges intelligencia (MI) segítségével kezdtek el olyan képeket generálni a volt elnökről, amelyeken fekete szavazókkal pózol. A hamis képekkel azt a látszatot akarják kelteni, hogy a volt elnök népszerű az afroamerikai lakosság körében.

Ezt a képet Donald Trumpról nem a mesterséges intelligencia alkotta.
Fotó: AFP

Egyre több ilyen MI generálta kép terjed, Trump tanulhatott a 2020-as választási vereségéből, amikor az afroamerikai szavazók kulcsfontosságúak voltak Joe Biden győzelmében. 

A hamis képek első ránézésre valóságosnak is tűnhetnek, de jobban megnézve észrevehető, hogy MI által alkotott fotókról van szó 

írta meg a BBC

Arra nincs bizonyíték, hogy a hamis képek közvetlenül kötődnének Trump kampányához, egyelőre az valószínű, hogy a volt elnök szimpatizánsai saját szakállukre készítik és terjesztik ezeket a képeket.

A Black Voters Matter nevű csoport társalapítója szerint ezek az MI-képek azt a narratívát közvetítik, hogy Trump népszerű a fekete közösség körében.

Az egyik ilyen kép készítője, a BBC-nek be is vallotta, hogy valóban MI-vel generálta a képet, hozzátette, hogy sosem állította, hogy egy valóságos felvételről lenne szó.

A választások éve lesz 2024, amibe a mesterséges intelligencia is beleszólhat

Az év során több mint hatvan országban kerül sor választásra, így idén kiderül: bevetik-e a mesterséges intelligenciát a kampányok során az ellenfelek lejáratására, vagy erre még várni kell.

Miközben a 2016-os választás a külföldi beavatkozástól volt hangos, addig 

2024-ben az MI jelenti a legnagyobb kockázatot a voksolás tisztaságára.

 Ahogy közeledik a november, úgy szaporodnak meg a mesterséges intelligenciával generált, vagy módosított képek. A BBC azt írta, hogy a hamis képeket nem külföldön gyártják, hanem az Egyesült Államokban születnek.

Egy floridai konzervatív rádióműsor vezetője, Mark Kaye, illetve a csapata felvállalták, hogy készítettek az MI-vel olyan képet, amin Trump fekete szavazók körében látható és ezt meg is osztották a közösségi médiában. A képen a volt elnök egy csapat fekete nő között látható, akiket átkarol és együtt mosolyognak a kamerába. A képet Kaye Facebook oldalán is megosztották, aminek több mint egymillió követője van.

Honnan lehet tudni, hogy a Trump képeket az MI generálta?

Bár messziről valódinak látszanak a képek, közelebbről megnézve feltűnik, hogy mesterséges intelligenciával hozták őket létre. A legárulkodóbb jel, hogy a képen lévő emberek bőre túlságosan fényes és sima, valamint Trump kezén nincs meg az összes ujj.

Mark Kaye azzal magyarázta az MI-vel készült képet, hogy ő nem fotóriporter, hogy a terepen készítsen képeket, hanem egy műsorvezető, akinek szüksége volt vizuális anyagra a témája illusztrálásához.

Kaye egy cikket írt, ami arról szólt, hogy Trumpot sok fekete szavazó támogatja, viszont az anyaghoz nem voltak valódi képei, amiket bele tehetett volna, ezért fordult a mesterséges intelligenciához. A Facebokon megosztott képről sokan azt hitték, hogy valódi, legalábbis a hozzá fűzött kommentek alapján.

Soha nem állítottam, hogy a kép igazi. Nem írtam oda, hogy "nézd, Donald Trump afroamerikai szavazókkal fotózkodott, akik nagyon szeretik őt. Ha valaki egy Facebookon megjelenő kép miatt szavaz egy jelöltre, akkor azzal az emberrel van a baj, nem azzal, aki a képet generálta 

– mondta Kaye.

A Black Voters Matter társalapítója, Cliff Albright szerint ezek az MI-vel generált képek egyértelmű dezinformációk, amikkel az afroamerikai szavazókat támadják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.