BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már vannak NATO-csapatok Ukrajnában - állítja a lengyel külügyminiszter

A lengyel külügyminiszter egyértelműen kijelentette, hogy meg nem nevezett országok NATO-csapatai már jelen vannak Ukrajnában. A külügyminiszter kijelentése abból a szempontból is érdekes, hogy a NATO-főtitkár szerint nem terveznek csapatokat küldeni.

A NATO katonái már jelen vannak Ukrajnában – mondta a lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski. Kijelentése még heves vitákat szülhet, mivel ennél többet nem árult el, ahogy azt sem, hogy mely ország vagy országok csapatairól beszél. 

Radoslaw Sikorski
Fotó: AFP

Sikorski nyilatkozata azután hangzott el, hogy német katonai tisztviselők egy kiszivárgott telefonhívás során azt sugallták, hogy az Egyesült Királyság szolgálati személyzete Ukrajnában tartózkodott. Az Egyesült Királyság korábban azt közölte, hogy kis egységeket küldött az országba, hogy segítsenek az orvosi képzésben, de nem terveztek nagyszabású bevetéseket – számolt be a Sky News.

Ezek az országok tudják, hogy róluk beszélek, de nem fedhetem fel a kilétüket. Más politikusokkal ellentétben nem sorolom fel ezeket az országokat

– nyilatkozta a lengyel külügyminiszter. Ahogy az országok nevei, úgy a kiküldött katonák száma sem lett nyilvánosságra hozva. Oroszország korábban már többször figyelmeztette a NATO-tagországokat, hogy ha katonai csapatokat küldenek Ukrajnába, elkerülhetetlen lesz a konfliktus közte és a NATO között.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy hétfői interjúban, elhatárolódva Emmanuel Macron francia elnök szavaitól, kijelentette: nincsenek arról szóló NATO-tervek, hogy Ukrajnába küldenének csapatokat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egész katonai szövetséget érintené, ha egyes NATO-országok csapatokat küldenének Ukrajnába, tekintettel arra, hogy a tagállamokat köti a kollektív védelem.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.