BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter üzent: a magyar kormány nem támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári ambícióit

Szijjártó Péter közölte: a magyar kormány nem támogat egy olyan személyt, aki térdre akarta kényszeríteni Magyarországot, illetve hozzátette, hogy Macron pedig szembe megy a NATO-val.

A magyar kormány nem tudja támogatni Mark Rutte holland miniszterelnök abban, hogy a NATO következő főtitkára legyen

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

Mark, Rutte
Szijjarto, Peter
Fotó: AFP


A Reuters beszámolója szerint a miniszter úgy fogalmazott, hogy 

a magyar kormány nem tud támogatni egy olyan embert, aki Magyarország és az EU közötti vitában úgy fogalmazott, hogy Brüsszelnek „Magyarországot térdre kell kényszerítenie”.

Kedden a szokásos éves misszióvezetői értekezleten egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter Magyarország nagyköveteivel.  A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó úgy fogalmazott, hogy a hosszú távú visszaesés elkerülése érdekében vissza kellene hozni az észszerűséget és a normalitást a világgazdaságról való gondolkodásba, amiben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) fontos szerepe lehet. A tárcavezető Mathias Cormann OECD-főtitkárral tartott sajtótájékoztatóján napjainkat a veszélyek korának nevezte, amikor is a világgazdaság négy év alatt háromszor is a feje tetejére állt. „Mi azt szeretnénk, hogyha el tudnánk kerülni egy hosszú távú globális gazdasági visszaesést. Ehhez mi úgy látjuk, hogy arra van szükség, hogy az észszerűség és a normális gondolkodás visszatérjen a globális gazdaságba”– közölte.

„Ebbe az észszerűségbe, ebbe a normális gondolkodásba semmiképpen nem férnek bele a keleti és a nyugati gazdaság elszigetelésére vonatkozó kezdeményezések. 

Nem férnek bele a szankciós politikák, amelyek az energiaárakat és az inflációt az egekbe lökik” – mondta. Hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés tisztességes versenyre alapuló világkereskedelmet feltételez, amelyben nem szabad korlátozni az adórendszerek versenyét, felelősségteljes növekedési stratégiákat kell folytatni, ahol a környezetvédelem és a versenyképesség javítása kéz a kézben jár egymással. „Be kell látni, hogy a békés környezet teremti meg leginkább a gazdasági fejlődés lehetőségét” – mondta. Majd úgy fogalmazott, hogy Magyarország az élő példa arra, hogy észszerű és normális gondolkodással sikeres gazdaságstratégiát lehet végrehajtani, amely elősegítette a gazdasági növekedés fenntartását.  

Szijjártó üzent Macronnak is

Az ukrán kormány által küldött válaszdokumentum nem tartalmaz semmifajta előrelépést a kárpátaljai magyar kisebbség 2015 előtti jogainak teljes körű helyreállítására vonatkozóan – közölte Szijjártó Péter. A miniszter újságírói kérdésre válaszolva arra emlékeztetett, hogy az ukrán külügyminiszterrel folytatott januári tárgyalásán is egyértelművé tette a magyar elvárásokat ez ügyben, azaz hogy vissza kell állítani a kárpátaljai kisebbség korábbi, időközben fokozatosan leépített jogait. 

Szijjártó elmondta, hogy átadtak egy dokumentumot, amely tizenegy pontban foglalja össze, hogy milyen döntések lennének szükségesek ehhez ukrán oldalon. „Extrát nem kérünk, csak azokat a jogokat adják vissza, amelyekkel már rendelkeztek a kárpátaljai magyarok”– fogalmazott. 

Sajnos azt kell megállapítani, hogy az ukrán kollégák által nekünk megküldött válaszdokumentum nem tartalmaz semmifajta előrelépést ezen a téren

– mondta. Szijjártó Péter ezután kitért arra is, hogy a hivatalos választ szerdán meg fogják küldeni Kijevnek. „Nagyon remélem, hogy a jövőben el fognak mozdulni erről a dogmatikus álláspontjukról, és őszintén remélem, hogy valamifajta előrelépést fel fognak tudni mutatni a kisebbségi jogok vonatkozásában”– emelte ki.

A minisztert megkérdezték Emmanuel Macron francia elnök közelmúltbeli nyilatkozatáról is , amelyben nem zárta ki nyugati katonák küldését Ukrajnába. Erre reagálva leszögezte, hogy a NATO két éve hozott egyhangú döntése értelmében mindent meg kell tenni a közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében Oroszországban. 

Mindazon nyilatkozatok, amelyeket Franciaország elnökétől hallottunk, szembemennek ezzel a közös NATO-s döntéssel

– mondta. „Szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy az elmúlt két évben soha nem merült fel a NATO egyetlenegy ülésén sem, hogy megváltoztassuk ezt a döntést, vagy akár felül is vizsgáljuk, vagy kiegészítsük, vagy módosítsuk” – tette hozzá. Majd kijelentette, hogy Magyarország továbbra is ragaszkodik a NATO érvényben lévő döntéséhez.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.