BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó szerint megbukott a liberális mainstream mesterterve, amikor nem sikerült kizárni Trumpot az elnökválasztásból

A volt elnök kizárását célzó törekvések Szijjártó szerint jogállamisági kérdéseket is felvetnek, és furcsa, hogy emiatt Brüsszel nem emelte fel a hangját. A külügyminiszter kifejtette, hogy bár tiszteletben tartjuk az amerikaiak döntéseit, a magyar–amerikai kapcsolatok Trump elnöksége alatt voltak a csúcson.

A liberális mainstream mesterterve megbukott az Egyesült Államokban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint, hiszen nem sikerült kizáratni az előválasztási küzdelemből az esélyes Donald Trumpot, aki a szuperkeddi fordulón is elsöprő győzelmet aratott.

Szijjártó minderről a boszniai kollégájával, Elmedin Konakoviccsal közös sajtóértekezletén beszélt, ahol újságírói kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy az Egyesült Államokban csúnyán kudarcot vallott a liberális mainstreamnek a mesterterve, hogy az esélyes, nem liberális jelöltet kiütik egyáltalán a versenyzésből, és 

az amerikai legfelsőbb bíróság döntése nyomán a Demokrata Pártnak demokratikus küzdelemben kell megméretnie magát Donald Trumppal szemben.

TRUMP, DonaldPalm Beach, 2024. március 6.
A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök támogatóihoz beszél Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2024. március 5-én, az úgynevezett szuperkedden. Az előválasztási napon az ország 15 államában döntöttek a republikánus szavazók az elnökjelölt személyéről, azaz mintegy 800 delegálti szavazatról. Trump Vermont állam kivételével mindenütt győzelmet ért el az elnökjelöltségért a Nikki Haleyvel folytatott versenyben. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
MTI/AP/Rebecca BlackwellPalm Beach, 2024. március 6.A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök támogatóihoz beszél Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2024. március 5-én, az úgynevezett szuperkedden. Az előválasztási napon az ország 15 államában döntöttek a republikánus szavazók az elnökjelölt személyéről, azaz mintegy 800 delegálti szavazatról. Trump Vermont állam kivételével mindenütt győzelmet ért el az elnökjelöltségért a Nikki Haleyvel folytatott versenyben. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.MTI/AP/Rebecca Blackwell
Fotó: Rebecca Blackwell/MTI/AP

A tárcavezető szerint ez a jogállamiság szempontjából is nagyon fontos győzelem, ám hiányolta azokat a brüsszeli nyilatkozatokat, melyek arról szóltak, hogy milyen mértékben sértette az univerzális európai értékeket, hogy egyes amerikai államokban egy tisztségviselő dönthetett arról, hogy ki indulhat az előválasztáson vagy magán az elnökválasztáson, és ki nem.

Szijjártó szerint azonban ez az ő dolguk, ha ez az amerikaiaknak így jó, akkor nekünk ezzel nem kell foglalkoznunk. Hozzátette, hogy mi mindig tiszteletben tartottuk más országok polgárainak döntéseit saját vezetőik kilétére nézvést. Így van ez természetesen az Egyesült Államok vonatkozásában is.

Az a tapasztalat, hogy a jó kapcsolatokhoz Trump elnökségére van szükség

A tárcavezető azonban szólt arról is, hogy a politika tapasztalati műfaj, márpedig Magyarországnak az a tapasztalata, hogy Donald Trump hivatali ideje alatt volt valaha a legjobb a viszonyrendszer a két ország között. Elmondása szerint mi 

újra hasonlóan jó politikai kapcsolatokra törekszünk az Egyesült Államokkal, és erre az elmúlt négy évben is nyitottak voltunk. 

Szijjártó szerint azonban ez nem találkozott hasonló szándékkal az óceán túlpartjáról. Ezért mi ezt megértettük és tiszteletben tartottuk, és ennek megfelelően navigáltuk a külpolitikánknak ezt a részét.

„Nyilvánvalóan az az érdekünk, hogy újra adottak legyenek a feltételek az amerikai-magyar kapcsolatok magas dimenzióba léptetéséhez. Ehhez pedig, azt gondolom, Donald Trump megválasztásán keresztül vezet az út” – mondta a külügyminiszter, aki az Ukrajnának juttatott európai uniós forrásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy minden európai adófizetőnek joga van tudni, hogy hova kerül a pénze, és azt mire használják fel.

„És ezt minden alkalommal, amikor az Európai Unió úgy döntött, hogy Ukrajnának valamifajta pénzügyi támogatást nyújt, mi világosan kifejtettük (...) Tehát igenis jogunk van tudni, hogy az Ukrajnába küldött forrásokat eddig hogyan és mire használták fel” – húzta alá Szijjártó.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.