Közélet

Az orosz-ukrán háború 776. napja – Ukrán dróngyártó üzemet robbantottak fel az oroszok Zaporizzsja városban

Válaszul az orosz olaj- és gázipari létesítmények elleni támadásokra, Moszkva megsemmisített egy dróngyártó üzemet az ukrán kézen lévő Zaporizzsja városban. A támadást Iszkander rakétával hajtotta végre az orosz hadsereg.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn este közölte. hogy orosz csapatok Zaporizzsja városban Iszkander rakétacsapással megsemmisítettek egy nehéz drónokat gyártó műhelyt és egy ilyen eszközök tárolására szolgáló raktárt. A tárca szerint az ukrán hadiipari komplexum vállalatait arra válaszul támadják, hogy Kijev orosz olaj- és gázipari létesítményeket próbál üzemképtelenné tenni.

Russian missile attack on Zaporizhzhia
Ukrán dróngyártó üzemet robbantottak fel az oroszok Zaporizzsja városban / Fotó: NurPhoto via AFP

A tárca által bemutatott drónfelvétel szerint a zaprozzsjai drónlétesítményhez közeli épületek gyakorlatilag sértetlenek maradtak.

A hétfőn kiadott orosz napi hadijelentés szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén több mint 940 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 460-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Ismét ukrán támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

A nukleáris létesítmény a háború kezdete óta már többször kapott találatot. A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb Európában, az ellene indított támadások katasztrófát okozhatnak.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett öt harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, nyolc páncélozott harcjárművet – ebből hatot Avgyijivkánál lőttek ki –-, két amerikai gyártmányú M109-es Paladin típusú és egy lengyel Krab önjáró, valamit két amerikai M777-es, két M119-es és egy brit FH-40-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők négy rakétáját, három HammerR irányítható légibombát, továbbá 291 drónt.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közölte, hogy csalókat vettek őrizetbe Oroszországban, akik – egyebek között hamis orosz telefonszámokat generáló virtuális kommunikációs központokat létrehozva – ukrán ügynökségeknek segítettek pénzt kicsikarni az emberekből. Az előzetes adatok szerint ily módon több mint 7 milliárd rubelnyi (28 milliárd forintnyi) összeg tranzakciók láncolatán át ukrán bankokba került, a kicsalt összeget pedig az ukrán hadsereg támogatására fordították.

 

ukrán hadsereg orosz-ukrán háború Avgyijivka Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek