Közélet

Háborúra készül Ursula von der Leyen és nyugtat: nem a NATO ellen erősítené az unió védelmi képességét

Fel kell készülnie Európának a háborúra a bizottsági elnök szerint. Von der Leyen szerint a tét Európa szabadsága és prosperitása.

Itt az ideje, hogy Európa felébredjen a különböző autoriter államok és nem állami szövetségeseik, mint a jemeni húszik fenyegetésével szemben – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Védelmi és Biztonsági Tanács csúcstalálkozóján.

11 April 2024, Bavaria, Garching Bei München: Ursula von der Leyen (CDU), President of the European Commission, speaks at a press conference on April 11, 2024 during a visit to the ASDEX Upgrade research facility at the Max Planck Institute for Plasma Physics (IPP) in Garching near Munich (Bavaria). ASDEX Upgrade is one of the two largest German experimental facilities in operation for the development of fusion reactors. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Európa szabadsága a tét

A bizottsági elnök szerint a tét Európa számára nem kicsi, hiszen az a szabadságunk és prosperitásunk, ezért el kell kezdeni dolgozni a kontinens jövőbeli biztonsági architektúráján, méghozzá a szükséges politikai eltökéltséggel és sebességgel. Von der Leyen ugyanakkor azt is elmondta, hogy 

mindig a tagállamok lesznek a felelősek saját csapataikért, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne helye európai kompetenciáknak is.

Európa védelme ugyanis egész Európa dolga, amiben az uniós intézményeknek és a tagállamoknak szorosan együtt kell működnie. Mint mondta, az elmúlt években sikerült megmutatni, hogy ez hogyan működhet a gyakorlatban és felhívta a figyelmet arra, hogy 2022 óta 20 százalékkal nőtt a nemzetek védelmi költségvetése.

Von der Leyen szerint ezért itt az ideje megtenni a következő lépést az európai védelem és biztonság irányában, már csak azért is, mert ma már a háború nem elképzelhetetlen, amire fel kell készülnünk.

Meg kell találni annak a módját, hogy az EU gazdasági erejét védelmi beruházásokra használjuk

– fogalmazott von der Leyen.

Ugyancsak szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arról is beszélt, hogy pénteken veszi kezdetét Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az Ukrajna-NATO Tanács következő ülése, melynek fő témája a légvédelem lesz.

 

Európai Bizottság háború húszik
Kapcsolódó cikkek