Közélet

Szereti a szélsőjobbot az Orbán konferenciáját betiltó brüsszeli Emir Kir

A hatalmas politikai öngólok történetébe kerülhet a brüsszeli polgármester esete, aki azzal tett szert nemzetközi hírnévre, illetve hírhedtségre, hogy betiltotta a nemzeti konzervatívok konferenciáját, ahol Orbán Viktor is jelen volt. A történetben azonban az indítékot illetően van egy hatalmas hacsak, illetve egy nagy csavar, ami az európai politika groteszkségeihez ad hozzá. Emir Kir az önkormányzati választásokra készül, és a török szélsőjobboldal barátja.

Hatalmas nemzetközi felzúdulást okozott és vitát váltott ki Emir Kir brüsszeli polgármester akciója a napokban, amikor rendőröket küldött a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciára (NatCon), és gyakorlatilag betiltotta az eseményt, amelynek felszólalója volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Hivatalosan világszerte elítélték, a konzervatívok baloldali ellenfelei ugyanakkor sokan ünnepelték az akciót, pedig a motiváció és a háttér elemzése elképesztő és groteszk ellentmondásokra mutat rá a modern nyugat-európai, illetve a belga politikában.

Ahead of municipal elections in Belgium
Emir Kir, aki az európai nemzeti konzervatívokat közbiztonságra veszélyesnek ítélte, a török ultranacionalistákat azonban nem / Fotó: AFP

A brit Telegraph mutatott rá hírelemzésében a török bevándorlóktól származó politikus motivációjára és arra a tényre, hogy akik a jobboldalra való adminisztratív lecsapás kellemes precedenseként ünneplik a rendőri akciót, azok vagy nem értesültek Emir Kir szélsőjobboldali kapcsolatairól, vagy figyelmen kívül hagyták ezeket.

Az európai baloldal aurájában működő Politico a szélsőjobboldali, nacionalista, az Európai Uniót kritizáló erők fórumaként festette le a NatCont, igaz: beszámolójukban arra jutottak, hogy a polgármester betiltó fellépése ezeknek az erőknek a malmára hajtotta a vizet. A helyi bíróság jogellenesnek ítélte a betiltást, és a konferencia átmeneti szünet után folytatódhatott, Kir akcióját még a liberális belga miniszterelnök, Alexander de Croo is alkotmányellenesnek minősítette, és a szólásszabadságot eltipró igyekezetet elítélte számos nyugati politikus. „Nevetséges öngól” – fogalmazott másokhoz hasonlóan a szintén belga liberális Guy Verhofstadt, akire egyáltalán nem fogható rá, hogy a jelenlegi magyar vagy a korábbi lengyel konzervatív kormányzat nagy barátja volna.

Emir Kir birodalmát török bevándorlók népesítették be

Csakhogy nem Croo vagy Verhofstadt hívei a szavazók a Saint-Josse-ten-Noode negyedben, amely két hónappal ezelőtt ünnepelte a török és a marokkói bevándorlás kezdetének 60. évfordulóját Kir vezényletével, aki 2012-ben választottak a helyi önkormányzat fejének, és ezzel ő lett Belgium első nem európai származású polgármestere. A muszlimok aránya Brüsszelben már meghaladta a népesség egynegyedét, és Saint-Jossét különösen kedvelik – a törökök.

Az ide költözés kockázatairól érdeklődve a következőt kérdezte a Reddit egy beszélgetője pár éve, már Kir polgármestersége idején:

A kérdésem: biztonságban leszek ezen a helyen? 63 éves férfi vagyok, de meleg, és nem szeretnék semmilyen problémába belefutni.

A beszélgetés résztvevői közt volt olyan is, aki szerint egész Brüsszel biztonságos, többen azonban nem tanácsolták az illetőnek, hogy melegként ebbe a negyedbe költözzön.

A NatCon nemcsak az EP-, hanem az önkormányzati választásokat előzte meg

A bíróság ugyan felülbírálta Kir betiltó akcióját, csakhogy a patália azzal járt, hogy alig valamivel a júniusi választások előtt a polgármester nevével voltak tele a lapok Londontól Washingtonig – magyarázta a The Telegraph. (A Világgazdaság figyelemmel követte: a belga lapok is.)

Itt következik az első csavar. Emlékezhetünk, a Politico – ahogyan a baloldali, illetve liberális beállítottságú helyi, illetve nemzetközi lapok közül is nagyon sok – szélsőjobboldalinak bélyegezte a szuverenista konzervatívok konferenciáját, habár odáig nem mentek, hogy a betiltást jogszerűnek mondják. Kirről – aki a konferencia által szerinte veszélybe sodort közbiztonságra hivatkozott, amit pedig neki kellett volna garantálnia –  ugyanakkor köztudott, hogy miközben bevándorló hátterű szavazói kegyeit keresi, egyáltalán nem idegenkedik a szélsőjobboldaltól – de csak akkor, ha az török.

A második, hasonlóan jelentős csavar, hogy Kir maga eredendően szocialista politikus.

A török ultranacionalistákat Emir Kir nem ítélte közbiztonságra veszélyesnek, sőt

A Szocialista Pártból három évvel ezelőtt pont azért zárták ki, mert a szélsőjobboldalinak ismert török Nacionalista Akciópárt (MHP) politikusaival találkozott. Az MHP az ultranacionalista Szürke Farkasokhoz kötődik, akikről annyi „anti” titulust hoz fel az internetes keresés, hogy belefárad az olvasó: antikommunista, antigörög, antikurd, antiörmény, antiszemita, antikeresztény, a baloldali ellenség fogalomkörben népszerű homofób jelző mellé. A nyugati baloldali közvélekedésben népszerűtlen, sőt gyűlölt Recep Tayyip Erdogan török elnök hozzájuk képest galamblelkűen mérsékeltnek számít. 

Kir tulajdonképp megtörte a korábban fennálló belgiumi politikai konszenzust, ami „cordon sanitaire”-t, egészségügyi kordont vont a szélsőjobb és a belga politika fennmaradó része közt – írta a brit lap, és ő volt az, aki betiltotta a nemzeti konzervatívok konferenciáját.

Az örmény holokausztot is tagadó polgármester politikai legendáriumáról hosszan lehetne még írni (aki veszi a fáradságot, még rengeteg vitatott és megosztó pontot talál), a történet pedig várhatóan folytatódik az Európai Bizottság székvárosának Saint-Josse-ten-Noode negyedében. Az újabb forduló júniusban következik, az európai parlamenti és az európai önkormányzati választásokon, amelynek már a kampányidőszakában vagyunk.

  

 

 

 

 

NatCon Emir Kir brüsszeli polgármester Orbán Viktor konferencia
Kapcsolódó cikkek