BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóemelésekből finanszírozná a háború folytatását Oroszország

Az orosz pénzügyminisztérium a vállalatoktól és a magas keresetűektől hajtana be több adót. Mindez akár 10 ezermilliárd forintnyi bevételt is hozhat.

Oroszország adóemelésekkel növelné a költségvetés bevételeit, ami a vállalatokat, a magas keresetűeket sújthatja – közölte az ország pénzügyminisztériuma kedden.

Moscow,,Russia,March,12,,2022:,Ministry,Of,Finance,Of,Russia, költségvetés, oroszország
Fotó: Shutterstock

A tárca tervei szerint új progresszív jövedelemadót vezethetnek be, miközben a vállalati adókulcs 20-ról 25 százalékra emelkedik. A vasérc, valamint a kálium és foszfát műtrágyákat érintő bányajáradék ugyancsak nő – írja a Bloomberg.

Az adóemelés terve már a kormány asztalán van

A javaslat mintegy 2600 milliárd rubel (több mint 10 ezermilliárd forint) bevételt hozhat jövőre, aminek több mint a felét a vállalati adókulcs emelkedése hozza.

Az orosz pénzügyminisztérium közölte azt is, hogy a javaslatot a kormány elé terjesztették, az orosz törvényhozás alsóháza még a nyári szünet előtt jóváhagyhatja.

A progresszív jövedelemadó nagyjából kétmillió embert, a foglalkoztatottak 3,2 százalékát érintheti Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint.

Az évi 2,4 millió rubel (9,5 millió forint) feletti keresetűek jelenleg 13 százalékos adója fog nőni, akár 22 százalékig is. Ez utóbbi azonban csak az 50 millió rubelnél (199 millió forint) nagyobb jövedelműeket érinti.

Mióta Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát, ott is visszatért a költségvetési hiány , miközben a hadügyminisztérium és a biztonsági szektor kiadásai elérték az orosz GDP 6,7 százalékát, ami már megközelíti a szovjet időkben, a hidegháború csúcspontján megszokottat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.