BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Az orosz titkosszolgálatok zavart keltenek, hogy ezzel destabilizálják Ukrajna legfőbb szövetségeseit.

Az orosz titkosszolgálatok egyre aktívabbak Európában, nem is gondolnánk, miket tesznek körülöttünk

Egyre több a furcsa baleset Európában. A hatóságok, biztonsági szervezetek és államvezetők szerint az orosz titkosszolgálatok keltenek zavart, hogy ezzel destabilizálják Ukrajna legfőbb szövetségeseit. Éberségre szólították fel a lakosságot a vezetők és a biztonsági szakszolgálatok.

Magasabb fokozatra kapcsoltak az európai titkosszolgálatok, azaz a biztonsági és hírszerzői szolgálatok az orosz–ukrán háború miatt. Egyre több ugyanis a kisebb balesetnek tűnő, ámde szabotázsakciónak is betudható, furcsa történés. Ezek mögött az orosz titkosszolgálatok állhatnak – írja a The Guardian.

Az orosz titkosszolgálatok zavart keltenek, hogy ezzel destabilizálják Ukrajna legfőbb szövetségeseit.
Az orosz titkosszolgálatok zavart keltenek, hogy ezzel destabilizálják Ukrajna legfőbb szövetségeseit / Fotó: AFP

 

Milyen gyanús eseteket kötnek az orosz titkosszolgálatokhoz?

Szárnyra kaptak a találgatások, hogy külföldi titkosügynökök gyújthattak fel több épületet Litvániában, Lengyelországban és Londonban. 

  • Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint külföldi szabotőr munkája lehetett a vilniusi IKEA kigyulladása májusban. Bejelentette azt is, hogy a lengyel hatóságok kilenc olyan személyt tartóztattak le, akik a gyanú szerint orosz szolgálatok parancsára követtek el bűncselekményeket, vertek meg embereket, és gyújtogattak.
  • Hanno Pevkur észt védelmi miniszter szerint országában tíz embert felbéreltek a belügyminiszter és egy újságíró autójának megtámadására. Az autók ablakainak februári betörése után hat személyt, köztük orosz és orosz-észt kettős állampolgárokat tartóztattak le.
  • Egy kelet-londoni tűzesetben, Lengyelország legnagyobb bevásárlóközpontjának pokolgépes felrobbantásában, és a párizsi holokauszt-emlékműre felfestett antiszemita graffiti kapcsán pedig a nyomozók vetették fel, hogy az akciók hátterében orosz biztonsági szolgálatok állhatnak.
  • Londonban egy ukrán üzletemberhez köthető ipari érdekeltségek felgyújtásának megszervezésével vádoltak meg egy brit férfit áprilisban. Róla azt feltételezik, hogy az orosz hírszerzés beszervezte. A brit vádhatóság szerint a férfi „az orosz állam érdekében” cselekedett.
  • Németországban letartóztattak két német-orosz állampolgárt áprilisban, egyebek közt azzal gyanúsítják őket, hogy meg akartak támadni egy bajor katonai bázist. A fő gyanúsítottat robbantással, gyújtogatással és az orosz hírszerzéssel való kapcsolattartással vádolják.
  • Szerdán több iskolát evakuáltak Athén környékén robbantási fenyegetés miatt. A rendőrség szerint a félelemkeltő üzenetet egy orosz szerveren keresztül küldték, és a célja a közrend megzavarása volt.

A brit lap úgy tudja, hogy

a biztonsági szolgálatok szerint Oroszország többek közt ezekkel az incidensekkel akarja destabilizálni Ukrajna szövetségeseit. 

A szolgálatok rámutattak, hogy míg a hidegháború után a külföldi hírszerzési műveletek főképp kémekből és azok kapcsolattartóiból álltak, addig ma, a közösségi média korában, vandálokat is felbérelhetnek különböző akciókra, akik akár kriptoeszközökben is kaphatják pénzüket, ugyanis így nehezebb kideríteni, hogy valójában ki lehetett a megbízójuk.  

Zavarják az oroszok a brit üdülőjáratok GPS-ét?

Több, egymástól független forrás számolt be arról, hogy az oroszok megzavarják elsősorban brit repülőgépek navigációs rendszereit, de az is kiderült: ha a GPS-t sikerül is megtéveszteni, a gépek nem tévednek el, és számos protokoll létezik a repülőgépek navigációs rendszereinek védelmére.

 

Éberségre szólították fel a lakosságot a vezetők és a biztonsági szakszolgálatok

Az aggodalom olyan mértéket öltött, hogy az az uniós miniszterek tanácsán is szóba került a héten, holland, észt és litván biztonsági tisztviselők pedig az országok sebezhetőségre figyelmeztettek.

Pevkur az EU védelmi csúcstalálkozóján, kedden figyelmeztetett, hogy „Oroszország egyre agresszívebb az európai és a NATO-országokkal szemben”. Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter pedig arról beszélt, hogy

több európai országban látjuk, hogy Oroszország megpróbálja destabilizálni és megfélemlíteni.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is rámutatott, hogy „megnövekedett orosz hírszerzési tevékenység a szövetségben”, ezért fokozták az éberségüket.

A litván nemzeti válságkezelő központ (NKVC) a vállalkozásokat, köztük a bevásárlóközpontokat és az Ukrajnát támogató szervezeteket figyelmeztette az éberségük fokozására. Vilmantas Vitkauskas vezető két hete

a lakosságot is éberségre szólította fel, mivel „eléggé magas a fenyegetettség szintje”.

Hétfőn pedig a holland szolgálatok figyelmeztettek a közrend megzavarására, benne más államok kémkedésére és létfontosságú infrastruktúra szabotálási kísérleteire.

Titkosszolgálati eszközökkel hoznák Európába a háborút az oroszok

Csúcsra pörgették a munkát az orosz szolgálatok, de nemcsak trollfarmokra és dezinformációra kell most gondolnunk, hanem robbantásokra és gyújtogatásra is. Noha az Ukrajna elleni támadás után több száz diplomáciai fedésben dolgozó orosz kémet küldtek haza, úgy tűnik, az orosz szolgálatok mára ismét megvetették a lábukat Európában.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.