BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Egy volt kémfőnök lehet Hollandia következő miniszterelnöke

A választáson győztes holland Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders azt mondta, boldog és büszke, hogy Schoof a miniszterelnök-jelölt.

Dick Schoof, az AIVD belbiztonsági szolgálat korábbi vezetője lehet a következő holland miniszterelnök – számolt be a holland sajtó a koalíciós tárgyalásokról. A 67 éves Schoof jelenleg az igazságügyi minisztérium legmagasabb rangú köztisztviselője. Korábban az NCTV terrorellenes egységet és az IND bevándorlási szolgálatot, valamint az AIVD-t vezette.

Dick Schoof / Fotó: Robin van Lonkhuijsen

Mint korábban írtunk róla, hosszas huzavona után,  fél évvel a választásokat követően, május közepén jutottak dűlőre a holland pártok a kormányzást illetően.

A kérdéses a miniszterelnök személye volt, a választásokon győztes holland Szabadságpárt vezetője, Geert Wildersszel szemben aggályai voltak a leendő koalíciós partnereknek.

A négy párt most azon dolgozik, hogy összeállítson egy úgynevezett parlamenten kívüli kabinetet, amely felerészben politikai kinevezettekből és felerészben szakterületük szakértőiből áll.

A PVV vezetője, Geert Wilders azt mondta, boldog és büszke, hogy Schoof a miniszterelnök-jelölt. 

Jó tapasztalattal rendelkezik a megfelelő kérdésekben… ő független ember, aki nem tagja egyetlen politikai pártnak sem

– mondta Wilders, aki szerint minden koalíciós párt támogatja a kinevezést.

„Széles közszolgálati tapasztalattal rendelkezik olyan területeken, amelyek nagyon fontosak. Nincs politikai tapasztalata, de hamarosan megszerzi ezt” – mondta Pieter Omtzigt, az NSC vezetője.

A Telegraaf szerint Schoof korábban a Munkáspárt (PvdA ) tagja volt, de öt éve kilépett a pártból. Mindössze egy évig vezette az AIVD-t, majd visszaköltözött az igazságügyi minisztériumba főigazgatóként. Az igazságügyi minisztérium a legnagyobb Hágában, mintegy 100 ezer köztisztviselővel.

A koalíciós megállapodás értelmében a Wilders vezette Muzulmán-ellenes Szabadságpárt (PVV), Mark Rutte leköszönő miniszterelnök jobbközép VVD pártja, a centrista NSC és a BBB farmer-tüntetéspárt 88 tagú kormánykoalíciót alkot a 150 tagú alsóházban. Mint bejelentették, a kormány június végén kezdi meg a munkát.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.