BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hőlégballonnal küld szemetet és ürüléket délre Észak-Korea

Délről régóta indítanak útra hasonló módon szórólapokat, melyek az északi rendszert kritizálják. Mivel ezeket Phenjan hivatalosan szemétnek tartja, azt is küldtek vissza.

Figyelmeztetést adott ki Dél-Korea az északi határhoz közel élő lakosainak, miután azzal vádolta Észak-Koreát, hogy az hőlégballonokra erősített szemetet és ürüléket küld az országba.

Dél-Korea, Észak-Korea, léggömb, hőlégballon
Elárasztják Dél-Koreát az északi léggömbök / Fotó: AFP

 

Elárasztják Dél-Koreát az északi léggömbök

Szerdáig mintegy 150 ballont azonosítottak szerte Dél-Koreában, részben még a levegőben, de többet már azután, hogy földet értek – jelenti a Jonhap hírügynökség déli katonai forrásokra hivatkozva.

A ballonok egészen messzire el tudtak jutni, még az egyik délkeleti tartományban is találtak belőlük. 

A lezuhant léggömbökre erősített zacskókban különféle szemetet, például műanyag palackokat, cipőrészeket vagy elemeket és ürüléket találtak a déli vezérkar egyik tisztségviselője szerint.

A hőlégballonok miatt a tűzszerészeket és a vegyvédelmi és biológiai fegyverek elleni erőket is mozgósították, és arra kérték a lakosságot, hogy ne közelítsék meg a lezuhant léggömböket, hanem értesítsék a rendőrséget vagy a hadsereget.

A dél-koreai vezérkar éles hangú közleményben ítélte el az északról érkezett ballonokat, melyek útnak indulása előtt Kim Kang-il északi hadügyminiszter-helyettes figyelmeztette Szöult, hogy Phenjan meg fogja torolni a délről szintén hőlégballonok segítségével küldött, az északi rendszert kritizáló propagandát – írja a The Guardian.

Nemcsak észak, dél is küld léggömböket

Dél-Korea aktivisták és észak-koreai disszidensek évek óta igyekeznek hőlégballonok segítségével északra juttatott szórólapok és pendrive-ok segítségével megtörni az északi propagandát. Szöul 2020-ban két civil szervezet engedélyét is bevonta, miután azok figyelmen kívül hagyták a kormány kérését, hogy ezzel a Korea-közi kapcsolatok érdekében hagyjanak fel.

2021-ben délen be is tiltották a szórólapok északra küldését, ám ezt a törvényt az alkotmánybíróság tavaly megsemmisítette.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.