BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkapták az engedélyt az ukránok titokban Bidentől

Ez egy nagy változás az amerikai álláspontban, ám csak Harkiv térségét érinti.

A Biden-adminisztráció több forrás szerint is fű alatt engedélyt adott arra az ukránoknak, hogy oroszországi célpontokra lőjenek amerikai fegyverekkel, igaz, az engedély csak Harkiv környékére korlátozódik. Az orosz határhoz közel fekvő város Kijev után a második legnagyobb Ukrajnában, mely ellen a közelmúltban az oroszok jelentős offenzívát indítottak. Harkiv határhoz közeli fekvése miatt a döntésnek jelentős hatása lehet a frontvonalon.

fegyver, biden
Fotó: AFP

A Politico-nak egy amerikai tisztviselő elmondta, hogy az ukránok az orosz tűz viszonzására használhatják az amerikai fegyvereket oroszországi célpontok ellen, hozzátéve, hogy a nagy hatótávolságú fegyverek oroszországi bevetéséről szóló politika nem változott. Ukrajna régóta szeretné elérni, hogy a nyugati fegyverekkel viszonozhassa az Oroszországból érkező tüzet, ami a NATO-ban is heves vitákat váltott ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.