BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Madárinfluenza  FRANCE - AVIAN FLU - AGRICULTURE - PAYS DE LA LOIRE

Oltással akadályoznák meg, hogy a madárinfluenza világjárvánnyá fejlődjön

A veszélyeztetett állatok környezetében dolgozók beoltását tervezi az Egyesült Államok és Európa több országa is, hogy megakadályozza a H5N1 madárinfluenza világjárvánnyá fejlődését. Szakértők szerint a lépés elkerülhetetlen a madárinfluenza terjedésének megfékezésére, míg mások szerint a kockázatok beható elemzése nélkül korai a kötelező vakcinázásról beszélni. A felkészülés viszont elengedhetetlen.

A madárinfluenza elleni védőoltást a veszélyeztetett baromfi- és tejipari dolgozók, állatorvosok és laboratóriumi technikusok kapnák meg – írja a Reuters, ehhez mind Európa, mint Amerika nagy mennyiségben szerezne be oltóanyagot. Amerikai tisztviselők a múlt héten közölték, hogy 4,8 millió dózisra elegendő oltóanyagra adtak le megrendelést az influenza elleni védőoltások egyik legkiterjedtebb portfóliójával rendelkező CSL Seqirusnak. 

Madárinfluenza  FRANCE - AVIAN FLU - AGRICULTURE - PAYS DE LA LOIRE
A szabad tartású baromfifarm a Loire mentén. A madárinfluenza nem válogat / Fotó: Hans Lucas via AFP

Az európai illetékesek még csak tárgyalnak a beszerzésekről az ausztrál céggel. Kanadában a GlaxoSmithKline-nal (GSK) egyeztetnek, hogy a szezonális influenzaoltásokat követően a madárinfluenza ellenire állítsák át a felszabaduló kapacitásaikat. Más országok, így az Egyesült Királyság is tárgyal a gyártókkal a hatóanyag beszerzésekről. 

A madárinfluenza izolálása az elsődleges

Az Európai Bizottság Egészségügyi Vészhelyzeti Készültségi és Reagálási Hatósága a CSL Seqirus oltóanyagának közös beszerzésén dolgozik, hogy megelőzzenek egy potenciális világjárványt, melyet a fertőzött madarakkal és állatokkal érintkező emberek vírusgazdaként terjeszthetnek – mondta Stefan De Keersmaecker szóvivő a Reutersnek. 

A hathatós megelőző intézkedések igénye azután fogalmazódott meg, hogy 2020 végén megjelent új madárinfluenza-törzs robbanásszerű terjedése pusztítást végzett a vadon élő madarak körében és a baromfifarmokon, és a fertőzés számos emlősfajnál is jelentkezett.

Márciusban az Egyesült Államokban a tejelő szarvasmarhák körében is kitört a kór, amely kilenc államban több tucatnyi haszonállat-állományt és két tejipari dolgozót fertőzött meg. 

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) becslése szerint az amerikai tejkészlet 20 százalékéban mutatható ki valamilyen formában a vírus jelenléte, ami azt valószínűsíti, hogy szélesebb tömegeket érinthet majd a fertőzés

Minimalizálni kell a kockázatokat

Ennek a kockázatát a tejiparban és a baromfifarmokon dolgozók vírusnak való kitettsége nagyban növelheti, és a kórokozó humán környezetben való mutálódása nem látható veszélyekkel járhat.

Mindent meg kell tennünk ennek elkerülésére, ha egyszer az emberek széles körben megfertőződnek, akkor nagy bajban leszünk

– figyelmeztetett Matthew Miller, a kanadai McMaster Egyetem pandémiakészültségi központjának társigazgatója. Angela Rasmussen, a Saskatchewani Egyetem virológusa ehhez csatlakozva hangsúlyozta, hogy a vírus emlősökre való átterjedésével új helyzet állt elő, az állatokkal érintkező emberek beoltása szükségessé vált. 

Madárinfluenza Peru
Perui járványvédelmisek egy madárinfluenzában elpusztult fóka tetemét vizsgálják / Fotó: AFP

Dawn O’Connell, az amerikai szakhatóság illetékese erre azzal reagált, hogy a kormány alaposan megvizsgálja a mezőgazdasági dolgozók és a munkájuk folytán a vírussal szoros kapcsolatba kerülők beoltásának lehetőségét. Döntés még nincs, de az előkészületek azért folynak. 

Washington szerződést kötött a CSL-lel és a GSK-val olyan prepandémiás vakcinák tesztelésére, amelyek jobban megfelelnek a most pusztító vírusnak, mint a régebbi, raktáron lévő H5N1 vakcinák. A CSL vakcinája ebből a szempontból ígéretesebb lehet.

Nem mindenki sietne az oltással

A prepandémiás vakcina bevetéséről kormányzati szinten és a tudósok körében is megoszlanak a vélemények. Az érintettek beoltásával izolálnák a vírust, korlátoznák annak terjedési lehetőségeit, de sokan szkeptikusak, hogy érdemes-e általánossá tenni egy ilyen lépést, arányos-e a kockázattal.

Richard Webby, a St. Jude Gyermekkutató Kórház virológusa nem tartozik ezek közé, szerinte a tejelő szarvasmarhák helyzete egyértelműen indokolja a vakcina alkalmazását.

Igen magas az expozíciós szint, amelynek néhány ilyen gazdálkodó ki van téve, innen nézve a vakcina alkalmazása abszolút indokolt

– húzta alá Richard Webby. Nirav Shah, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának főigazgató-helyettese árnyaltabban fogalmazott, szerinte ahhoz, hogy felelősséggel dönteni tudjanak a vakcinázásról, előbb kellő információ szükséges a vírus terjedésének sebességéről, a tejgazdaságon kívüli esetek szaporodásáról, s a megfertőződötteknél a kialakult betegség súlyosságáról, a vírus potenciális mutálódásáról. 

China readies to fight new bird flu
Oltóanyag van, de kérdés, mennyire hatásos az új variánsokkal szemben / Fotó: Imaginechina via AFP

Az Egyesült Államok mindenesetre szárazon tartja a puskaport, s kellő mennyiségű készletet tart fenn egy sor influenzatörzs ellen, továbbá klinikai vizsgálatokat végez, hogy az FDA egy pandémia esetén késedelem nélkül kiadhassa a sürgősségi felhasználási engedélyt. Kérdés persze, hogy a raktáron lévő ellenanyagok mire jók és mire nem.

A vakcinagyártók készenlétben állnak

A CSL szóvivője közölte, hogy már harminc kormánnyal kötöttek szerződést a modernizált vakcinák szállításáról. Amerikában a szakhatóság a koronavírus-járvány idején bevált mRNS vakcinákat gyártó 

  • Pfizerrel 
  • és Modernával 

tárgyal a lehetséges pandémiás vakcinákról.

Ugyanakkor a szezonális influenza elleni vakcinákat gyártó cégeket, mint a Sanofit is felkérhetik, hogy térjenek át a világjárvány elleni vakcinák készítésére. A vakcinafrász mindenesetre jót tesz a részvényárfolyamnak, az influenza-specialista CSL Seqirus árfolyama például október óta 22 százalékot erősödött a várható megrendeléseknek köszönhetően.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.