BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin fenyegetőzik: a NATO-nak tisztában kell lennie azzal, mivel játszik

Az orosz államfő Üzbegisztánban beszélt arról, hogy mit gondol a NATO jelenlegi háborús álláspontjáról. Putyin szerint súlyos következményekkel járna, ha békés városok ellen indítanának csapásokat.

„Tisztában kell lenniük azzal, hogy mivel játszanak” – mondta Vlagyimir Putyin Üzbegisztánban, amikor arról kérdezték, hogy Ukrajna a Nyugat által szállított fegyverekkel csapna le Oroszországra. Az orosz elnök szerint a NATO képviselőinek tisztában kell lenniük, mivel játszanak, amikor a precíziós fegyverekkel végrehajtott csapások lehetőségeiről tárgyalnak.

Üzbegisztán, Putyin, Putin, Ukrajna, Ukraine
Putyin fenyegetőzik: a NATO-nak tisztában kell lennie azzal, mivel játszik / Fotó: AFP

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak a szövetség összes tagja nevében nincs joga megnyilvánulni olyan kérdésben, amelyet nem vitattak meg közösen. Emiatt kérdezték az orosz államfőt is Üzbegisztánban, mire Putyin elmondta, hogy 

a konfliktus folyamatos eszkalációja, beleértve a békés városnegyedek elleni csapásokat is, súlyos következményekkel járna.

Lavrov korábban azt nyilatkozta, hogy értelmezése szerint „ezek a kijelentések bizonyos értelemben a reménytelenséget tükrözik, és azt a felismerést, hogy a szokásos tisztességes eszközökkel, amelyeket a nemzetközi jog szerint még a harci cselekmények során is alkalmaz, nem fogják elérni a céljukat”.

Ukrajna megsegítésére jelenleg Belgium és Svédország is nagylelkű lépést tett, Lengyelország viszont nem zárja ki annak az esélyét sem, hogy csapatai Ukrajnába küldje. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint nem szabad kizárni a csapatok Ukrajnába küldését, hiszen „Vlagyimir Putyin orosz elnökben is kétségeket ébreszthet a nyugati tervek kapcsán”.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.