BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin–Hszi-csúcs: Kína „mindig jó partnere” lesz Oroszországnak

A kínai és az orosz elnök szerint a globális stabilitást szolgálja a két ország közötti kapcsolat. Hszi Csin-ping kínai elnök megígérte a Pekingbe érkező Vlagyimir Putyinnak, hogy Kína „mindig jó partnere” lesz Oroszországnak.

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki pekingi találkozóján a világ stabilitásának tényezőjeként méltatta a két ország közötti kapcsolatot.

HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping szerint a globális stabilitást szolgálja a kínai–orosz kapcsolat / Fotó: Szergej Bobiljov

A megbeszélésen a kínai elnök ígéretet tett arra, hogy együttműködik Putyinnal országaik „megfiatalítása” érdekében, és kijelentette, hogy Kína „mindig jó partnere” lesz Oroszországnak, kész együttműködni vele, hogy támogassa a méltányosságot és az igazságosságot a világban.

Az orosz elnök azt emelte ki, hogy a kínai–orosz kapcsolat „nem opportunista és nem irányul senki ellen”.

 „Együtt támogatjuk az igazságosság elveit és a többpólusú valóságot tükröző, a nemzetközi jogon alapuló demokratikus világrendet” – hangoztatta az orosz elnök.

Putyin a két politikus közös sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy Moszkva hálás Kínának, amiért megpróbálja megoldani az ukrán válságot. Közölte, tájékoztatja a kínai vezetőt az ukrajnai helyzetről.

HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
A két elnök meleg és elvtársias tárgyalást folytatott / Fotó: Szergej Gunyejev

Később „meleg és elvtársias” találkozónak nevezte a kínai elnökkel folytatott megbeszélését, és felvázolta azokat az ágazatokat, amelyekben a két fél szorosabbra fűzi kapcsolatait, a nukleáris és energetikai együttműködéstől kezdve az élelmiszer-ellátáson át az oroszországi kínai autógyártásig.

A vezetők hivatalosan nyilatkozatot írtak alá, amelyben elmélyítik stratégiai kapcsolataikat, és Hszi azt mondta, mindkét fél egyetért abban, hogy az ukrán válság politikai rendezése a „helyes irány”. 

Kína az elmúlt években megerősítette kereskedelmi és katonai kapcsolatait Oroszországgal,

miközben az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókat léptettek életbe Moszkvával szemben az ukrajnai háború miatt. Putyin csütörtökön érkezett kétnapos állami látogatásra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.