BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin: Ukrajnában már csak a parlament legitim hatalom

Az orosz államfő szerint semmi nem indokolja Zelenszkij hatalmon maradását. Putyin szerint az új elnöki választás kiírásához el kellene törölniük a hadiállapotról szóló törvényt, ezt pedig Ukrajna nem akarja.

„Ukrajnában a parlament és annak elnöke maradhatott az egyedüli legitim hatalom – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak kedden Taskentben. – Szigorúan véve, az előzetes értékelés szerint az egyetlen legitim hatalom továbbra is a parlament és annak elnöke (Ukrajnában). Lényegében, ha elnökválasztást akarnának tartani, akkor el kellene törölni a hadiállapotról rendelkező törvényt, ennyi. Hogy választást tartsanak, de nem akarták ezt megtenni” – mondta.

In this pool photograph distributed by the Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin chairs a meeting on the development of year-round resorts via a videoconference at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, on March 28, 2024. (Photo by Mikhail METZEL / POOL / AFP)
Putyin: Ukrajnában csak a parlament legitim hatalom / Fotó: AFP

Putyin pénteken Minszkben hangot adott álláspontjának, miszerint Moszkva abból indul ki, hogy mandátumának május 20-án történt lejártával 

megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, és tisztázandó, kivel lehet ezt követően tárgyalásokat folytatni Ukrajnában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán alkotmány a parlament jogkörének kiterjesztéséről rendelkezik a hadiállapot ideje alatt, de az elnökéről nem. Megjegyezte: az ukrán alaptörvényben semmi sem szól arról, hogy az államfő múltbeli megválasztásának eredményei meghosszabbodnának, ha nem tartanak új választást.

Rámutatott, hogy az ukrán alkotmány 111. cikke kimondja, hogy ez esetben a legfelsőbb hatalom, az elnöki hatáskör a parlament elnökére száll át. Hangot adott véleményének, miszerint 

Ukrajna „gazdáinak” szándéka az, hogy a népszerűtlen döntések terhét a jelenlegi kijevi hatalom viselje.

Leszögezte, hogy Oroszország a saját belátása szerint fog cselekedni, függetlenül attól, hogy ki van hatalmon Ukrajnában.

„Tisztában kell lenniük azzal, hogy mivel játszanak” – mondta Vlagyimir Putyin Üzbegisztánban, amikor arról kérdezték, hogy Ukrajna a Nyugat által szállított fegyverekkel csapna le Oroszországra. Az orosz elnök szerint a NATO képviselőinek tisztában kell lenniük, mivel játszanak, amikor a precíziós fegyverekkel végrehajtott csapások lehetőségeiről tárgyalnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.