BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Second line of fortifications to be built in Kharkiv region ukrajna

Ukrajnai háború: Donyeck mellett törnek előre az orosz csapatok

Az ukrán vezérkar a frontvonalon folyamatosan romló helyzetről tájékoztatott. Az orosz hadsereg kedden több nagy támadást is végrehajtott Ukrajna területén, amelyek közül egyre több végződik sikerrel.

Az orosz csapatok intenzíven támadják az ukrán védőket a Donyeck megyei Pokrovszknál, ahol 25 alkalommal próbáltak előretörni, és egyes területeken részleges sikereket értek el – írta az ukrán vezérkar szerdán az előző napi harci helyzetet ismertetve.

Second line of fortifications to be built in Kharkiv region ukrajna
Kelet-Ukrajnában egyre nagyobb lendülettel törnek előre az orosz csapatok /  Fotó: NurPhoto via AFP

A fronton továbbra is feszült, de kontroll alatt van a helyzet. A védelmi erők továbbra is határozottan visszaverik az ellenség azon próbálkozásait, hogy mélyen Ukrajna területére törjenek be

– fogalmazott közleményében a kijevi katonai vezetés. A közleményben kiemelték, hogy kedden  110 katonai összecsapás volt a frontvonalakon.

Kijev szerint az orosz erők megpróbálják kihasználni az állomány- és felszerelésbeli, valamint a légi támogatás terén meglévő fölényüket, az elmúlt nap során pedig három rakéta- és 38 légicsapást hajtottak végre Ukrajna területén, valamint 435 kamikaze drónt vetettek be. Összességében 2849 támadást hajtottak végre az ukrán csapatok állásai és lakott területek ellen különféle fegyverekkel.

Ukrajna engedélyt kaphat, hogy Oroszországot bombázza

Josep Borrell, az unió diplomáciai vezetője szerint meg kell találni az egyensúlyt az eszkalációtól való félelem és az ukrán védelmi igények között. Hollandia pedig felajánlotta egy Patriot-rendszer egy elemét.

A vezérkar legfrissebb, szerdán közzétett adatai szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 505 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit, 37 tüzérségi rendszert és 28 drónt.

Az ukrán légierő jelentette, hogy az éjjel Ukrajnát támadó 14 orosz Sahíd drónból 13-at a levegőben megsemmisített.

Illja Jevlas, a légierő szóvivője az Ötös tévécsatorna műsorában elmondta, hogy az utóbbi napokban több Szu-34-es és Szu-35-ös orosz vadászbombázó repülőgépet rögzítettek, amelyek Ukrajna légterében köröznek, és közben a harkivi régiót bombázzák.

Hozzátette, hogy leghevesebben a kelet-ukrajnai harkivi régiót támadják az ellenséges erők, nemcsak légibombákkal, hanem Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerekkel is.

Vjacseszlav Csausz, a kijevi területtel szomszédos, északi Csernyihiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz csapatok aknavetőkkel lőtték a régiót, aminek következtében egy civil meghalt.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.